Bibliografie van Philippe Jarbinet
• Airborne 44
• De As van de Katharen
• Sandy Eastern
SAM BRACKEN 3
Melody Lynn


Philippe Jarbinet • Arboris
48 p. (HC & SC)
Onderschat, lezenswaardig reeksje

Zeven jaar geleden verscheen het voorgaande deel in vertaling bij Arboris. Hoe zat het ook alweer? Vijf jaar geleden verdween Sam Brackens vriendin Lynn Ramius in mysterieuze omstandigheden. Er waren redenen om te denken dat drugs ermee te maken hebben waardoor Sam de Amerikaanse DEA inschakelde. Zo kruiste Sam op eigen houtje het pad van enkele hoge pieten in het drugscircuit. In deel 3 zet hij zijn zoektocht naar Lynn verder. Via een ondernemende boekhouder komt Bracken te weten dat ze in de haven van Antwerpen opdook waar ze gevangen gehouden werd en achteraf op een wegvarend schip terechtkwam. Dankzij een Antwerps-Arabisch hoertje gaat het spoor verder naar Canada. En daar gaan de poppen aan het dansen, een laatste maal.

Sam Bracken kent een gelijkaardige premisse als Gil Saint-André of Frank Lincoln. Zelfs de tekenstijl is inwisselbaar met die van Jean-Charles Kraehn en Marc Bourgne. Vrouw van man verdwijnt. Man gaat zelf op zoek. Man verzeilt in lastig parket. Een dankbare voedingsbodem voor heel wat actie, avontuur en intriges.

Philippe Jarbinet zien we nog altijd liever in een historischer genre, met name de middeleeuwen (De As van de Katharen) en de Tweede Wereldoorlog (Airborne 44), maar met Sam Bracken zet hij toch een onderschat, lezenswaardg reeksje naast vele thrillers in het genre van de collecties Spotlight en Derde Stroming. Hij voltooit de persoonlijke zoektocht van Sam Bracken naar behoren, alleen schort er wat aan de afwikkeling van enkele nevenintriges. Gebeurt er nog wat in Washington bijvoorbeeld?

> DAVID STEENHUYSE — september 2013