Bibliografie van Mikaël
• Giant
• White Crows
PROMISE 1
Het Boek van de Laatste Dagen


Mikaël + Thierry Lamy • Glénat
48 p. (HC)
Duivelsverzen

De Seccessieoorlog heeft in heel Amerika diepe sporen nagelaten. Heel Amerika? Neen, op het eerste gezicht werd een vergeten dorpje in de ondergesneeuwde Rocky Mountains gevrijwaard voor groot onheil. Enkel hun dominee heeft de winter niet overleefd. Maar alsof God het zelf had gewild, verscheen plots de eerwaarde Amos Laughton ten tonele. Samen met zijn afzichtelijke hond kwam hij net op tijd om een verkrachting te verijdelen. Eindelijk heeft Promise weer een herder die de duivel naar de diepste krochten van de bergen kan verdrijven. Amos trekt in de kerk en is helemaal klaar voor zijn zendelingenwerk want de wereld is een hel! Gelukkig heeft hij nog de bijbel én de diabolische verzen van Edgar A. Perry om het gepeupel te redden.

Laughton, Laughton,... Het duurde even voor onze euro viel. Maar daar was het plots. Midden jaren 1950 verbaasde filmregisseur Charles Laughton de wereld met zijn The Night of The Hunter. Dit verhaal over een demonische prediker was dé film die ondermeer David Lynch, Jim Jarmusch en de Coen-broers het licht liet zien. Voeg aan dit schitterend uitgangspunt nog een meisje met het zesde zintuig en een fulminerende wraakengel toe. En als je tenslotte weet dat Perry een schuilnaam was voor Edgar A. Poe, dan kan je al raden waarheen scenarist Thierry Lamy je meeneemt in zijn winterse western. Erg is dit leentjebuur spelen allerminst. De Franse bibliothecaris eert zijn klassiekers door ons een claustrofobisch en wervelend verhaal voor te schotelen. De Canadese tekenaar Mikaël, die voorheen kinderboekjes opleukte, groef in zijn ziel, en kwam met een Preacher-versie op de proppen die ons absoluut bevalt. Flirtend met de stijl van Thierry Robin en Cyril Bonin is Promise grafisch enorm sterk. Zo debiteren zijn personages hun vervloekte verzen in hoekige kaders. De landschappen daarentegen krijgen volop de ruimte in hun paginabrede kaders, maar geven ons een nog beklemmender gevoel. Het grijs en de alomtegenwoordige sneeuw erin verstikken ons, doen onze hulpkreten verstommen en begraven elke hoop. Ondanks hun wijdsheid lijken we maar niet te kunnen ontsnappen uit deze waanzin. Help!

Promise is de strip voor iedereen die hield van Fraternity of Zilveren Maan boven Providence. Durvers, zet je nu maar schrap voor Laughton. Amos Laughton.

> WOUTER PORTEMAN — september 2013