Bibliografie van Benoît Feroumont
• Robbedoes door...
• Wondertown
IVAN IVANKA 


Benoît Feroumont • Dupuis (Vrije Vlucht)
126 p. (SC)
Erotiek met een twist

Geprikkeld door de aankondiging "erotische komedie" door de uitgever zijn we begonnen aan deze nieuwe Vrije Vlucht-uitgave. Wat eerst opvalt is de vorm: een pocketformaat in softcover. Het is even wennen, want bij een Vrije Vlucht-album denken wij toch eerst aan kloeke hardcovers, maar Dupuis zal er wel een goede reden voor hebben. De uitgave oogt verzorgd en op de voorplaat treffen we meteen de hoofdpersonages aan: Ivan en Ivanka, of nee, Ivan en Victoria eeeh... Hoe dan ook is Victoria een ambitieuze jonge vrouw die door haar baas Ivan lastig gevallen wordt, tot seksuele intimidatie toe. Mannelijke collega's lachen gemeen mee. Dat duurt allemaal niet lang want Victoria neemt wraak door Ivan om te toveren (echt waar) in een onweerstaanbare vrouw. Zij noemt haar dan Ivanka, meet haar een Oost-Europees Khoudistaans* accent aan en dwingt haar tot een nieuw bestaan van speelpoes en poetsvrouw.

Bizar zul je denken, maar vrees niet want stripmaker Benoît Feroumont houdt het luchtig en voert een strakke regie voor beeld en scenario. De cartooneske stijl past perfect bij de twist die in het verhaal zit. De tekeningen zijn expressief en de erotische scènes zelfs explosief. Over het verhaal verklappen we verder niets, behalve nog dat de dialogen met Khoudistaans accent tussen de geile buurman en Ivanka hilarisch zijn.

In het nawoord lijken uitgever en maker Feroumont zich te verontschuldigen voor deze ondeugende uitgave. Dat is in onze ogen nergens voor nodig want het is gewoon een leuk boek en kan prima meeliften op de hype rondom de vrouwvriendelijke erotische literatuur die thans door de boekwinkels waait. Verklaart ook meteen het kleinere formaat, want zo past het prima in een damestas.

* Wie Khoudistan niet weet liggen, moet dringend het Robbedoes en Kwabbernoot-album Paniek in Khoudistan lezen.

> JEROEN VERMEIJ — september 2013