GANGES 1


Kevin Huizenga • Oog & Blik (Collectie Ignatz)
34 p. (SC)
De po√ęzie van het alledaagse
De laatste maanden kent de Collectie Ignatz van uitgeverij Oog & Blik een gestadige groei. Naast bekende namen als Lorenzo Mattotti (Chimera) biedt deze collectie ook ruimte aan jong talent. Matt Broersma (Insomnia) en Gipi (De Onschuldigen) kwamen eerder al aan bod op deze site, nu verwelkomen we Kevin Huizenga’s Ganges.

Glenn Ganges is het hoofdpersonage uit het merendeel van Huizenga’s verhalen. Deze Amerikaan met Nederlandse roots heeft tijdens de afgelopen jaren in de Verenigde Staten een opmerkelijk traject afgelegd. Reeds op jonge leeftijd publiceerde hij zelf de comic Supermonster waarin hij zijn verstilde en beschouwende verhalen kwijt kon. De Amerikaanse critici waren toen al weg van hem, en het duurde dan ook niet lang vooraleer uitgeverijen als Drawn & Quarterly en Fantagraphics hem opnamen in hun fonds. Bij die laatste uitgeverij kwam Huizenga uiteindelijk terecht in de internationale Ignatz-collectie.

In het eerste deel van Ganges maken we kennis met zijn typische manier van vertellen. Rustig maar weloverwogen volgen we een dag uit het alledaagse leven van Glenn en zijn vrouw Wendy. Via inventieve beeldtaal lukt het Huizenga om de innerlijke twijfels van zijn hoofdpersonage visueel uit te beelden. Hij deelt zijn verhaal mooi op verschillende kortere delen die elk op zichzelf ook een afgerond verhaaltje vormen. Avontuurlijke stripliefhebbers met een zwak voor de poëtische stripverhalen van Baudoin of Dupuy & Berberian zullen ook deze Ganges zeker kunnen pruimen.
> MARC BASTIJNS — juni 2006