Bibliografie van Frank Quitely
• JLA Earth 2
• Multiversity
Bibliografie van Grant Morrison
• Batman Incorporated
• Batman: Arkham Asylum
• Batman: Gothic
• JLA Earth 2
• Multiversity
• Superman: Action Comics
ALL-STAR SUPERMAN 


Frank Quitely + Grant Morrison • RW Uitgeverij
320 p. (HC)
Superman met issues

Van alle superhelden is Superman natuurlijk de superbekendste. In de nieuwste vertalingen van RW Uitgeverij, twee magnifiek uitgegeven dikke kleppers, zien we niet alleen een Superman met zijn superkrachten, hij is ook een held, een mens, met issues.

In het twaalfdelige All-Star Superman redt Superman de bemanning van een vlucht naar de zon. Omdat de gele zon de bron is van zijn krachten krijgt hij een ware powerboost door een overlading sterrenstraling. Zijn krachten zijn verdrievoudigd, dat is het goede nieuws. Het slechte nieuws is dat zijn cellen afsterven en dat hij onherroepelijk zal sterven. Die kennis houdt hij voor zichzelf. Wat volgt is een reeks van twaalf werken, naar het voorbeeld van Herakles (of Hercules in het Latijns) uit de Griekse mythologie, die scenarist Grant Morrison Superman nog voor zijn dood wilde laten verrichten. Onderwijl passeert een plejade aan schurken, alternatieve Supermannen en vaste nevenpersonages als Lois Lane en Jimmy Olsen die een soort best of van de langlopende serie vormen.

Frank Quitely brengt het allemaal sober in beeld. Met weinig decors, een focus op de personages en nochtans niet inboetend aan impact in de karige actiescènes weet hij tot 't eind te bekoren. Lois Lane is minder bitchy dan we van haar gewoon zijn, in de plaats is ze speelser en begrijpen we waarom Superman voor haar valt. In haar eigen superpakje ziet ze er geweldig uit en elke keer ze een haarlok achter haar oortje legt, zien we veeleer het verwonderde meisje in haar dan een doortastende reporter.

Ook in Superman for Tomorrow wordt een volwassen publiek aangesproken voor een nieuwe mythevorming omtrent de superheld. Een jaar nadat zomaar een miljoen mensen spoorloos verdwenen, blijft Superman worstelen met zijn schuld om de ramp te voorkomen en zijn onmacht om tot een oplossing te komen. Een extra motivatie voor zijn zoektocht is Lois Lane die een van de verdwenen personen is. Superman vindt met zijn twijfels over zichzelf, maar ook over de mensheid, soelaas bij een priester die zelf al zijn geloof in vraag stelt. Dat levert smakelijke dialogen op en verschaft een beeld van een Superman die anders dan anders is en op de juiste momenten weer gewoon die krachtpatser is die het opneemt tegen allerhande tegenstanders en creaturen.

Natuurtalent Jim Lee kennen we in vertaling nog van de kanjer Batman: Hush. Ook hier toont hij zich als een vorstelijk tekenaar. Met Brian Azzarello (Batman: Joker en 100 Bullets) is Superman for Tomorrow een match made in heaven. Dit is toplijstjesmateriaal.

Zowel bij All-Star Superman als Superman for Tomorrow is enige kennis over het universum en de achtergrond van de stripreeks welkom. Maar ook voor wie niet weet waar de Phantom Zone of de geminiaturiseerde flessenstad Kandor, het laatste overblijfsel van Krypton, vandaan komen, zijn er nog de extra pagina's waar een en ander overzichtelijk wordt overlopen. Kijk, zo geef je dus comics uit!

> DAVID STEENHUYSE — juli 2013