BATMAN: EARTH ONE 


Gary Frank + Geoff Jones • RW Uitgeverij
128 p. (HC)
Alternatief

Batman: Earth One was na Superman: Earth One de tweede graphic novel van uitgeverij DC die zich afspeelt in de alternatieve dimensie die Earth One genoemd wordt. Het opzet van deze bundels is om klassieke verhalen uit het rijkgevulde archief van DC te moderniseren en ze in een hedendaagse setting te laten afspelen.

Logischerwijze is de eerste strip over de immens populaire Dark Knight een realistische kijk op zijn origineverhaal. Hoe en waarom Bruce Wayne zijn puntorige kap opzette, weet quasi iedereen die het personage een beetje gevolgd heeft in het verleden. Niet alleen kan je het zien in de film Batman Begins, je kan het ook lezen in Batman: Jaar Een of in diverse andere verhaallijnen. Kortom, om zo'n verhaal op een originele manier nogmaals te vertellen, moet je van goeie huize komen. De Chief Creative Officer van de uitgeverij, Geoff Johns, zag dit wel zitten. Met een œuvre dat onder meer een enorm populaire run van The Flash, episodes van Smallville en de crossover Blackest Night bevat, was Johns de aangewezen persoon om een ietwat afgezaagd verhaal in een boeiend nieuw jasje te steken.

Gotham City, 's nachts... De straten van deze wereldstad zijn nooit echt veilig geweest, maar tegenwoordig gebeuren er vreemde zaken. Er loopt een gekostumeerde kerel rond die jacht maakt op netjes geklede heren uit de high society. Wat zijn motivaties zijn, is voor niemand echt duidelijk. Om hem te begrijpen, moeten we jaren terug in het verleden, toen hij een jongen van acht was. Deze jongen, Bruce, is de zoon van Thomas Wayne. Een van de rijkste inwoners van Gotham die een poging onderneemt om het burgemeesterschap van de stad voor zich te winnen. Thomas maakt een zeer goeie kans. Hij is populair bij de bevolking dankzij zijn genereuze liefdadigheidswerken en zijn vrouw Martha blijkt een geboren campagneleidster. Vanzelfsprekend is er voor zo'n positie altijd een gevaarlijke tegenstander. Wanneer Thomas bedreigingen aan zijn adres ontvangt, besluit hij om zijn oude vriend en oorlogsveteraan Alfred Pennyworth te contacteren. Ze weten op dat moment natuurlijk nog niet welke rol de kreupele Alfred nog zal spelen in het leven van Bruce. Tegen de wijze raadgevingen van Alfred in besluit Thomas dat hij samen met zijn gezin wat quality time nodig heeft. Thomas heeft Bruce namelijk al geruime tijd beloofd om samen naar de nieuwste Zorro-film te gaan kijken. Eenmaal in de bioscoop aangekomen, blijkt de vertoning niet door te gaan als gevolg van een elektriciteitstoring. Een teleurgestelde achtjarige verlaat de zaal in een kwade bui langs de achteruitgang. Hier wordt de jongen geconfronteerd met een kruimeldief die hem gebruikt om zijn ouders te chanteren. De gevolgen zijn dramatisch, Bruce ziet zijn ouders sterven voor zijn ogen. Hij is getekend voor het leven... Buiten zijn weten om hebben de Waynes Alfred aangeduid als wettige voogd van Bruce. Het feit dat hij de jongen amper kent, maakt de keuze voor de man er niet eenvoudiger op, maar het verantwoordelijkheidsgevoel neemt de bovenhand en Alfred neemt de voogdij aan.

Het verhaal hangt samen dankzij de combinatie van gebeurtenissen uit het heden en flashbacks van Bruce en Alfred. Wat Earth One speciaal maakt, is dat de jonge rijkaard duidelijk te snel besluit om het veld als Batman te betreden. Zonder ervaring en zelfs zonder deftige gadgets maakt hij al jacht op de demonen uit zijn verleden. Meer dan in de andere origineversies heeft deze Bruce de wijze raad van Alfred en de hulp van vrienden zoals Lucius Fox nodig. Dit alles is geen overbodige luxe als je weet dat de huidige burgemeester van Gotham City luistert naar de naam Cobblepot...

Dit alles, en een cocktail van enkele originele elementen, zullen zelfs doorwinterde liefhebbers eens aangenaam doen fronsen. De graphic novel is een volwaardig alternatief voor diegenen die een alternatief zoeken voor Frank Millers Jaar Een dat naar onze mening minder bondig is verteld. De moderne, realistische tekenstijl van Gary Frank geeft je een klein beetje dat noir-gevoel, al zit het zorgvuldig gekozen donkere kleurenpalet daar zeker ook voor iets tussen. De emoties zijn zo zorgvuldig weergegeven dat het geheel er een zekere meerwaarde door krijgt. Batmans ogen zijn zelfs nog zichtbaar als hij zijn masker opheeft, dit is zonder meer een unicum in de comics van de grootste detectivereeks aller tijden.

Het mag dan een gevaarlijke statement zijn, maar wij durven beweren dat Batman: Earth One een van de sterkste Batman-verhalen van de laatste jaren is. Je hoeft onze mening niet klakkeloos voor waarheid aan te nemen, beoordeel vooral zelf!

> GILLES CALLENS — juli 2013