Bibliografie van Guy Delisle
• Birma
• Gegijzeld
• Jeruzalem
• Pyongyang
• Shenzhen
GIDS VOOR 'SLECHTE' VADERS 


Guy Delisle • Oog & Blik | De Bezige Bij
192 p. (SC)
Herkenbaar

De Franstalige Canadees Guy Delisle werd beroemd door zijn avonturen in het buitenland. Eigenlijk waren het niet eens avonturen, maar eerder reisverslagen van zijn verblijf in Birma, de Chinese miljoenenstad Shenzhen, de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang en het meest recent: Jeruzalem. Helaas zijn de reisverhalen van Delisle voorlopig tot een einde gekomen. Zelf werkt hij niet meer voor buitenlandse tekenfilmstudio's en zijn vrouw wordt niet meer op pad gestuurd voor haar werkgever Artsen zonder Grenzen. Gelukkig beleeft hij ook nog avonturen aan het thuisfront. En de striplezer die ook kleine kinderen heeft zal veel dingen herkennen in deze Gids voor 'Slechte' Vaders.

Want wie is er niet opgegroeid met de tandenfee, tandenmuis of kabouters die 's nachts wisseltanden komen omruilen voor geld? En menig klein kind in ons is er nog steeds van overtuigd dat er vroeger toch echt een eng monster onder het bed sliep. Want waarom konden wij anders niet slapen? En papa helpen met klussen vonden we toch allemaal leuk? En papa stond toch ook altijd urenlang vooraan als we moesten zwemmen?

Veel dingen die Delisle in deze 'gids' vertelt, komen ons erg bekend voor. Alleen die scène met de afgezaagde hand en de kettingzaag gelukkig niet. Het is waarschijnlijk de beste grap in deze uitgave. Nu we het toch over de uitgave hebben, de tekeningen, opmaak en dialogen zijn wederom prima. Maar ergens missen we iets deze keer. Het leesplezier was beperkt door de kleine uitgave op pocketformaat en met slechts twee tekeningen per bladzijde waren we zo door deze gids van 191 pagina's heen. En dat is erg jammer, want strips van Guy Delisle lezen wij heel erg graag. Na het geweldige Jeruzalem was dit vooralsnog een smakelijk toetje.

Voor een volgende keer hebben we toch liever weer buitenlandse avonturen. Zomaar enkele landen die in ons opkomen: USA, Rusland, Australië, Brazilië of toch maar Congo?

> DAI HEINEN — mei 2013