Bibliografie van Simon Spruyt
• De Furox
• Junker
• Papa Zoglu
• SGF
Bibliografie van Fritz Van den Heuvel
• Bob de Kerpel
• De Kriminele Coverdief
• Het Laatste Einde
DE BAMBURGERS 1
De Nationale Feestdag


Simon Spruyt + Fritz Van den Heuvel • Silvester
48 p. (HC)
Levendige schaduwkrasjes
Jaaa, we hebben het geraden: Een knalworstje! Maar neen... Kom aan, zo moeilijk is het nu toch ook niet. Ik herhaal het nog één keer. Het kan ontploffen en het is eetbaar? Een bamburger. Heb je hem? Bam en burger. Bamburger. Haha... aaargl. We gaan eerlijk zijn. Toen we de titel van deze nieuwe jeugdreeks lazen brak ons een tsunami van ranzig angstzweet voor belegen woordgrappen los. Hadden we hier te maken met een ongelukkige reïncarnatie van ex-Humo-held Bob De Kerpel? Stond ons een nieuw Album 26 te wachten?

Gelukkig niet. Dit is een boekje over een sympathieke koningsfamilie die regeert over een piepklein eilandje ergens tussen Groot-Brittannië en Europa in. Enfin, regeren... De Bamburgerkoning overreageert hoogstens. Banaal kattenkwaad van de kinderen wordt aanzien als een regelrechte oorlogsdaad. Een bezoekje van Agatha, de koningin van Polderland, wordt een heuse staatszaak waar een onvervalste militaire parade aan vooraf gaat.

Ex-cabaratier Fritz van den Heuvel weet netjes die overdrijvingen te doseren en maakt er een aangenaam verhaal van waarin de korte grappige scènes vlotjes aan én door elkaar worden geweven. Nergens wordt het echt banaal, nergens wordt het ook echt wereldvreemd. Voor de fijne weerhaakjes zorgt de jonge tekenaar Simon Spruyt. Recent ontving hij nog een welverdiende startbeurs om het eerste deel van zijn historische fantasystrip De Furox af te werken. En in diezelfde hippe Franse stijl zet hij zijn Bamburgertjes neer. De schaduwkrasjes van Blain (Isaac de Piraat) en Tanquerelle (Professor Bell, De Alchimist), de beestjes van Larcenet (De Dagelijkse Worsteling, Nick Naffer) en een inkleuring die Meneer Johan ook zou aanstaan. Toch heeft de oud-St. Lucas-leerling van Nix en Johan De Moor er een eigen verkoopbaar accent aan toegevoegd. Zijn uitgelijnde hoofdfiguren leven en hebben karakter genoeg om verhalen te dragen. Inmiddels zijn de beide auteurs flink gevorderd in een consistenter tweede album. De Bamburgers heeft alles om uit te groeien tot een leuke opstapstrip tussen kinder- en volwassenstrips.
> WOUTER PORTEMAN — juni 2006