BUNBUN 2
Oh No, Not Again


Matt Baay • Syndikaat
80 p. (SC)
Bunbun telt mee!

Er is niets verkeerd met smallpressuitgaven, maar als 't ons moeilijk wordt gemaakt om aan stripboekjes te geraken, dan tellen die voor ons doorgaans niet mee. Gelukkig zijn er uitgeverijen als Oogachtend, Bries en Syndikaat die elk met hun eigen smaak het werk van minder bekende auteurs opwaarderen door ze op professionele manier voor een groter publiek beschikbaar te stellen. Hoeveel prutsuitgaven er van Bunbun zijn voorafgegaan aan de in 2011 verschenen bundeling met gags bij Syndikaat willen we niet tellen. Liever taxeren we Bunbun op zijn tegenwoordige merites.

Aan de formule is sinds het begin niets veranderd. Venijnige konijnen doen rare dingen (geweld en seks zijn weerkerende thema's). Matt Baay gebruikt daarbij vaak, om de haverklap zelfs, bekende verhalen als startpunt. Pinokkio, The Matrix, Star Wars, The Shining en tal van andere sprookjes, games en films vormen de setting of de aanleiding voor een brutale gag. Het meest gebruikte uitgangspunt is het oeroude verhaal van de opgesloten prinses in de toren die wortd bewaakt door een draak. In Oh No, Not Again staan een resem variaties op dat thema.

Baay's stijl is heel beweeglijk, kleine tekenfilmpjes op papiuer. Het contrast met de gags van gasttekenaars zoals Rob van Barneveld, Frodo De Decker, Maaike Hartjes en anderen is groot, maar de verscheidenheid maakt het leuk... Dit hele album, toch dik tachtig pagina's, is ongedwongen leuk. Bunbun telt mee, wij willen meer!

> DAVID STEENHUYSE — april 2013