Bibliografie van Hub
• Aslak
OKKO 1
De Cyclus van het Water 1


Hub • Silvester
48 p. (HC & SC)
Lekker vaartje

De jonge wees Tikku is er getuige van hoe zijn zus, de mooie geisha Kleine Karper, wordt ontvoerd door een stel piraten. Tikku slaagt erin de ronin Okko te overtuigen om haar op te sporen en uit de klauwen van haar rovers te redden. Samen met de reus Noburo, wiens gezicht achter een rood masker verborgen zit, en de immer beschonken monnik Noshin volgt het gezelschap het spoor van de kidnappers.

In deze beschrijving lijkt het eerste album van Okko sterke gelijkenissen met een reeks als Kogaratsu te vertonen. Toch opteert auteur Hub meer voor een fantasysetting dan voor historische correctheid. Zo verdient de zwervende samoerai Okko de kost door zijn diensten als demonenjager te verhuren en monnik Noshin roept geregeld de hulp in van natuurgeesten. Het meest intrigerend is de boomlange Noburo. Of hij nu doorzeefd wordt met pijlen en op de bodem van de oceaan belandt, of een gigantisch pak voor zijn broek krijgt van een mechanische krijger, hij stoft telkens zijn kledij af en hervat zijn bezigheden.

Het gezelschap stort zich in een avontuur vol mysterieuze en bloeddorstige wezens, prikkelbare knokploegen en kolkende zeeën. De actie in de strip primeert, maar door Hubs gevoel voor sfeerschepping leef je wel met het onwaarschijnlijke heldengezelschap mee. Zijn tekenstijl is vaak druk en overgedetailleerd, maar toch houdt hij er een lekker vaartje in. Het spannende verhaal, de fraaie stijl, de combinatie van mangaelementen en westerse fantasy en het lanceren van genoeg open verhaallijnen doen uitkijken naar het vervolg van deze watercyclus.

> HANS OTTEN — juni 2006