Bibliografie van Kid Toussaint
• Holly Ann
• Magic 7
• Notorious Circus
• Snooze
HET KONVOOI 2
De Hoop op een Morgen


José-Maria Broy + Kid Toussaint • Casterman
48 p. (SC)
Mooi verbonden

Een stripverhaal gebaseerd op waargebeurde feiten, kan dat een goed album opleveren? Ja, dat kan zeker en het bewijs wordt geleverd door het tweeluik Het Konvooi. Soms lijkt het wel of bepaalde stripgenres altijd goede verhalen opleveren en oorlogstrips zijn zo'n genre. Want Maus, Airborne 44, Loopgravenoorlog en recent nog Ik, René Tardi worden door heel veel lezers hoog gewaardeerd. Of Het Konvooi ook zo'n goede waardering zal krijgen, weten we nog niet. We hopen van wel. In het eerste album duurde het even voordat het verhaal op gang kwam, maar scenarist Kid Toussaint weet alle verhaallijnen heel mooi met elkaar te verbinden. Het verhaal in deel 1 begon met het opkomende antisemitisme in Duitsland in de jaren vóór de Tweede Wereldoorlog.

We leren ook dat de oom van het Joodse meisje Olya sneuvelde in de Eerste Wereldoorlog terwijl hij op zoek was naar zijn sergeant Maier. Toen we het eerste album lazen, dachten we dat deze scène alleen voor de geschiedkundige waarde was opgenomen, maar een van de sterkes van Het Konvooi is dat veel dingen met elkaar verbonden zijn en dat deze scène een rol speelt in het complete verhaal.

Waarom heeft haar Brusselse vriend Theo haar verraden aan de Duitsers? En heeft hij haar wel verraden of vonden wij als lezer hem een verrader? En wat is de rol van haar vroegere vriend Wilhelm in dit alles? Eén iets is zeker, en dat is dat in de nacht van 12 op 13 november 1943 een trein tussen Mechelen en Leuven tot stilstand kwam en dat heel wat gedeporteerde mensen daar hun leven aan te danken hebben... Hoewel, iedereen?

Uitgeverij Casterman geeft de laatste tijd steeds vaker afgeronde tweeluiken uit en als ze allemaal zo goed zijn als Het Konvooi dan mogen er wat ons betreft nog een hoop volgen. Een compliment ook voor tekenaar José-Maria Beroy, zijn opvallende tekenstijl past goed bij dit verhaal en hij zorgt voor de nodige afwisseling door zijn pagina-indeling en het opvallende kleurgebruik.

> DAI HEINEN — maart 2013