DE WERELDEN VAN THORGAL - DE JONGE JAREN 1 De Drie Zussen Minkelsönn
Roman Surzhenko + Yann • Le Lombard 48 p. (HC & SC)
|
|
Thorgaliaanse saga |
|
De Werelden van Thorgal zijn fascinerend en bevatten veel te veel verhalen voor een enkele reeks vond ook de oervader van deze strip Grzegorz Rosinski. In het pas herdrukte buitenreeksalbum, Het Ontstaan van de Werelden, is te lezen met hoeveel plezier en aandacht nieuwe auteurs en scenaristen werken aan de parallelle albums. Grzegorz Rosinski houdt met "een ijzeren oog onder een fluwelen ooglid" alles in de gaten en een speciale eindredacteur waakt over de synergie van het geheel. En dat alles werpt mooie vruchten af. Want het knappe van de nevenreeksen is dat zij qua verhaal en stijl naadloos aansluiten bij de hoofdreeks, maar toch ook voldoende body hebben om op eigen benen te staan. We hebben al kennis gemaakt met de subreeksen over Kriss van Valnor en Wolvin en nu worden we dus meegenomen in de jonge jaren van Thorgal zelf.
We ontmoeten Thorgal als jonge kwetsbare skald (troubadour) in het ijskoude noorden. Er heerst een hongersnood bij de Vikingen en Björn, de zoon van Gandalf, broer van Aaricia, heeft de leiding bij afwezigheid van zijn vader. Om de goden gunstig te stemmen beslist hij een mensenoffer te brengen en kiest daarvoor Thorgal uit. Juist op dat moment zwemmen, aangetrokken door het gezang van onze jonge skald, drie walvissen de kreek bij het dorp in. Thorgal ontdekt dat het eigenlijk om de drie knappe zussen Minkelsönn gaat, die betoverd zijn door de jaloerse godin Frigg. Hij vlucht met hulp van Aaricia om de drie zussen te bevrijden van hun betovering.
Het verhaal beslaat twee albums en wordt getekend door Roman Surzhenko en geschreven door Yann. Dit duo is ook verantwoordelijk voor de albums rondom Thorgals dochter Wolvin. Ook nu weer laten ze hun kwaliteiten zien. De tekeningen zijn van hoge kwaliteit en het scenario staat ook al een huis. Wat we zo leuk vinden zijn de subtiele verwijzingen naar personages en verhaallijnen uit de hoofdreeks. Zo is er bijvoorbeeld een klein rolletje voor Slive de IJskoningin, wat ons met plezier doet teruggrijpen naar deel 1 van de hoofdreeks. Voor nieuwe lezers zou dat de eerste kennismaking met de hoofdreeks kunnen zijn, de bofkonten. |
|
> JEROEN VERMEIJ — februari 2013 |