ZOMBIES 0 Dood en Verderf
Lucio Alberto Léoni + Olivier Peru • Daedalus 48 p. (HC)
|
|
Stekje veroverd |
|
De zombiestrip als genre en de misvatting dat Walking Dead zonder meer een zombiestrip is, hebben we al meermaals aangekaart in onze besprekingen van die onwaarschijnlijk succesvolle zwart-witreeks waar tevens een tv-serie van bestaat. Ook Zombies tapt uit hetzelfde vaatje. Het gaat over een pandemie zonder verklaarde oorzaak, over overleven, maar vooral over mensen.
Met Zombies 0: Dood en Verderf, keert scenarist Olivier Peru op zijn stappen terug en bedacht een verhaal over het snelle uitbreiden van een virus en hoe acteur Serge Lapointe op het idee kwam voor een afgebakende en veilige zone te water. Het hele prequelverhaal draait rond Serge. Als tweederangsacteur, wiens succes nog een beetje resteert in nota bene Sint-Petersburg waant hij zich aldaar een vedette. Maar een virus uit de derde wereld dringt ook de westerse wereld binnen... stormenderhand. 's Anderendaags bevindt Serge zich in een door zombies vergeven stad. Het Russische leger kreeg de opdracht voor een grote schoonmaak. Twijfelgevallen gaan er net zo goed aan. Dankzij zijn Canadese agent wist Serge een zitje op een vliegtuig te regelen. Nu is het de zaak om ongedeerd op de luchthaven te geraken. In zijn zog brengt hij een filmfestivalorganisator, een wouldbescenarist, een babysitter, een jong meisje en een losse scharrel die als eerste door zombies wordt gebeten mee. Kan Serge zijn ervaring als acteur in horrorfilms gebruiken? Wie ontspringt de dodendans? Dat zijn de vragen die voor de meeste spanning zorgen. Tot welke inzichten Serge komt, is integendeel de sterkte van het hele verhaal. En dan dat hartverscheurende einde, daar lezen we strips voor.
Na amper drie verschenen albums heeft Zombies zijn stekje weten te veroveren in de bovenste regionen van het genre, zo ergens tussen het straffe Walking Dead en het bikkelharde Crossed in. Lucio Alberto Léoni doet trouwens niet onder voor Sophian Cholet, de tekenaar van de hoofdreeks. Beide tekenaars maken er wat moois van. En dan hebben we het over hun zorgvuldige tekenstijl, niet over de darmen, ledematen en bloedplassen die welig tieren. |
|
> DAVID STEENHUYSE — januari 2013 |