Bibliografie van Ever Meulen
• De Zaak T.T.T.
• Honderd Humo Covers
• Verve
AUTOMOTIV 


Ever Meulen • Oog & Blik | De Bezige Bij
176 p. (HC)
Een gelukkig man

"Auto's tekenen is moeilijk, dat komt door die vier wielen", staat er op de achterkant van de wikkel omheen dit subliem artbook te lezen. De uitspraak typeert helemaal Ever Meulen, niet alleen een tekenaar die zich continu lijkt te amuseren bij de uitoefening van zijn job, maar ook een bescheiden man.

Automotiv combineert twee van Ever Meulens passies: wagens (bij voorkeur oldtimers) en simpelweg het tekenen ervan. Op 176 pagina's krijgen we een overzicht van 's mans œuvre en zijn kunnen. In elk hoofdstukje wisselen oudere illustraties zich af met nieuwere prestaties. Veel tekeningen ken je al uit andere publicaties, met name het boek Verve uit 2006, maar dat deert niet. De begeleidende commentaartjes zijn een meerwaarde. De rode draad, wagens in alle mogelijke vormen (van rijdende schoenen over hommages aan bestaande modellen tot volledig eigen creaties) kon in dit geval niet beter gekozen zijn.

Net zoals Ever Meulens Nederlandse collega Joost Swarte dat voor zijn boeken doet, trok ook Ever Meulen de opmaak van dit boek naar zich toe. Elke pagina getuigt van inzicht in lay-out, typografie, kleur en vorm. Geen wonder dat de man al enkele decennia meedraait op het hoogste internationale niveau wat illustratie en design aanbelangt. Daar ontving hij onlangs nog de nationale designprijs, de Henry van de Velde Award voor.

Maar bovenal is de verzameling tekeningen in Automotiv een bewijs van een eigenschap die velen hem moeten benijden: Ever Meulen is waarlijk een gelukkig man. De mensjes in zijn straatbeelden, in garages of elders stralen gelukzaligheid en plezier uit, alsof het weekend voor de deur staat en maandag nog het verst verwijderd is van vrijdagavond. Dat pretgevoel manifesteert zich ook in elk geselecteerd kleurenpalet per tekening en de rustige zachtgroene tussenbladen waarop toepasselijke citaten van personalities als Herman Brusselmans, Art Spiegelman, Guy Mortier, Jacky Ickx en Will Tura te lezen zijn. Onze favoriete pagina's zijn dan nog niet de aangenaam ingekleurde dubbelpagina's met overweldigende automobielen pf zijn ingenieuze gesol met perspectieflijnen. Nee, blader snel door naar pagina 123 voor een sliert pagina's met miniatuurtekeningen, schetsen en ontwerpjes van oldtimers en gefantaseerde wagens. Automotiv maakt ons zo blij!

> DAVID STEENHUYSE — januari 2013