Bibliografie van Hub
• Aslak
OKKO 8
De Cyclus van het Vuur II


Hub • Silvester
64 p. (HC)
Verregaande vergezochtheid

Door een mislukt gearrangeerd huwelijk strijden de rivaliserende Pajan- en Yommo-clan weer op leven en dood. Okko en zjn metgezellen worden aansprakelijk gesteld en zijn nu het doelwit van ronins en premiejagers. Terwijl ze in de verdediging worden gedwongen, proberen ze de waarheid te achterhalen.

We zouden opnieuw een vurig pleidooi kunnen houden over de kwaliteiten en de vele sterktes van de reeks Okko, maar deze keer is er toch een grote kanttekening. We vinden de onthullingen, die de hele intrige van het vierde tweeluik verklaren, van een verregaande vergezochtheid getuigen. En tegelijk geeft Hub daar finaal dan weer een draai aan waarmee hij ons andermaal op het verkeerde been zet en van de aankoop van het vijfde en laatste tweeluik een must maakt.


Niettegenstaande deze knik in ons verwachtingspatroon blijft Hub ons verbazen. Ten eerste met de knap opgebouwde pagina's, de wervelende actiescènes, de weergaloze decors en de prachtige vergezichten. Het eilandje De Wintertuinen op pagina 29 spreekt dermate tot de verbeelding dat we er minutenlang naar staarden. Elders ogen pagina's met veel beweging in de sneeuw dan weer zodanig druk dat je ook daar uitgebreid je tijd voor neemt. Hub gaat niet over één nacht ijs om te imponeren. Grafisch is Okko 8 weer optimaal geslaagd.

> DAVID STEENHUYSE — december 2012