Bibliografie van Marc Bourgne
• De Piraten van Barataria
• I.R.$. Team
• Michel Vaillant
• Reiziger
• Reiziger (deel 5 t/m 9)
• Roodbaard (deel 31, 32, 33, 34)
• Vell'a
FRANK LINCOLN 3-4
3: Break Up - 4: Kodiak


Marc Bourgne • Medusa
48 p. (HC & SC)
Uit het goede hout gesneden B-strip

Dat het verguisde Talent effectief een resem goeie reeksen uitgaf, valt niet te betwisten. De laatste jaren oefenden we alle geduld uit tot veel van die voortijdig afgebroken reeksen raakten opgepikt door andere uitgeverijen. Dat gebeurt nog steeds. Daedalus bijvoorbeeld herbegint straks De Zang van de Vampiers-prequel De Clan van de Draak en maak je maar geen zorgen om Quetzalcoatl... Dat het nog zo lang heeft geduurd tot Frank Lincoln een nieuwe thuis vond, verbaast ons want de detectivereeks heeft alles in zich om een groot publiek te bekoren. Mocht het in de collectie Spotlight van Dupuis verschijnen, dan werd er beslist reikhalzend uitgekeken naar elk nieuw deel. Maar het is Medusa die het presteerde om het gras voor ieders voeten weg te maaien. En we keken reikhalzend uit naar deze nieuwe delen.

Deel 4 verscheen nooit eerder in het Nederlands. Het volgt in de lijn van de vorige albums: een kloek hoofdverhaal waarin Frank in een lastig parket terechtkomt, en een intrigerend nevenverhaal waarin alleenstaande vader Frank op zoek gaat naar zijn verdwenen vrouw. Dat nevenverhaal neemt nu de overhand. Frank krijgt antwoorden, klinkklare, heldere, duidelijke antwoorden... en het is niet het soort antwoorden die een passioneel op zoek zijnde man wil vernemen.

Onlangs kwamen we te weten dat Mark Bourgne onder het alias Bruce Morgan enkele expliciete pornostrips op zijn actief heeft. Pure pulp. Ook Frank Lincoln kent een hoog B-gehalte, maar dan helemaal uit het goede hout gesneden. De betere B-strip dus. Net zoals misschien Michel Vaillant van wie Bourgne de nieuwe tekenaar is. O ja, af en toe doet het smoelwerk van Frank ons denken aan Sylvester Stallone voordat hij op zijn donder krijgt.
Met dat in het achterhoofd wordt een lezing extra leuk.

> DAVID STEENHUYSE — september 2012