Bibliografie van Michiel van de Vijver
• Dolfje Weerwolfje
• Geheim Agent G. Ruwel
JOEP 
Vette Pret! / Altijd Raak! / Hoogvlieger!


Michiel van de Vijver • Plan A Uitgevers
32 p. (HC)
Eerste stripvirus

Striphandelaars en bibliotheken krijgen al eens de vraag welke strips geschikt zijn voor kinderen of beginnende lezers. Dan kom je vaak uit bij enkele klassiekers zoals Pol, Jommeke en sinds enkele jaren Junior Suske en Wiske. Helemaal gespecialiseerd in de doelgroep zijn de Nederlandse stripmakers Gerben Valkema (gekend van Elsje) en Michiel van de Vijver (lid van het strip- en illustratiecombo Studio Noodweer). Met hun respectieve, spiksplinternieuw series Kik en Joep mikken ze doelbewust op de jongste generatie, de striplezers van morgen. Kik en Joep zijn bijgevolg moderne alternatieven voor wat we zelf als kind leerden lezen. Nog goed gemaakt ook, met geslaagde grappen en dynamisch tekenwerk. Ze geloofden zodanig sterk in het concept dat ze zelf een uitgeverij oprichtten: Plan A Uitgevers. Een gedurfde zet, maar de kwaliteit en de gehele aanpak, van tekeningen en scenario's tot lay-out en presentatie, spreken zodanig voor zich dat je als inkoper al een oen moet zijn om dit straal te negeren.

Kik speelt zich helemaal af in een bos- en waterrijk gebied. Kik is een joviale, energieke, ondernemende en creatieve kikker die vooral weerwerk en vriendschap krijgt van een egeltje en een mol. De guitigheid en expressiviteit kennen we al uit Gerben Valkema's Elsje. Deze keer bewijst hij dat hij zelf een gag op poten kan zetten, en hoe! Nog meer dan in Elsje valt de invloed van Casper en Hobbes op, met name in gags die uit een hoofdtafereel zijn opgebouwd met bijkomende prenten, iets wat Bill Watterson veelvuldig toepaste in zijn Sunday pages. Gek genoeg stoort het simplistische taalgebruik voor deze volwassen lezer nergens. Enkel in het album Kik Gaat Los, geschikt voor het jongste leesniveau, valt ineens op dat er hier ook nog een educatieve waarde mee is gemoeid. In die verzameling gags bestaan alle woorden uit niet meer dan één lettergreep en worden alle hoofdletters geweerd.

Kik vinden we nu al de leukste dierenstrip van de laatste jaren, en dan moet je weten dat we sowieso al dol zijn op strips met dieren, van Chlorophyl tot Blacksad, en gooi er ook maar een container Disney-figuren bij.


Het wereldje van Joep beviel ons al langer dan vandaag. Omdat lang niet alle uitgaven van de tekenaars van Studio Noodweer hun weg vinden naar stripspeciaalzaken dienden we Michiel van de Vijvers strips voornamelijk aan te kopen op stripfestivals. Het rosse jongetje Joep is ons dus wel vertrouwd. Hij is een speels jochie, een Nederlandse rausdouwer die zich in het gezelschap van Sjors en Sjimmie, Cédric en Bollie niet zou laten wegdrukken. Hij beleeft onbezonnen avonturen, thuis en op school, in een comfortabele, zorgenloze omgeving waar iedereen makkelijk zou kunnen aarden.

Michiel deelt met Gerben eenzelfde soepele tekenstijl. Bij Michiel is het meer basic terwijl de strips voor een net iets ouder publiek zijn bestemd dan Kik. Maar in beide gevallen geldt het bevel: koop dit voor je kinderen want zij zullen ervan genieten. Mochten we nu kind zijn, dan hadden Kik en Joep wellicht eenzelfde impact als Pol of Jommeke indertijd. Met andere woorden: het aansteken van een stripvirus waar we nooit meer vanaf zijn geraakt.

> DAVID STEENHUYSE — september 2012