Bibliografie van Sylvia Douyé
• De Wereld van het Kristallen Zwaard - Zwarte Zorya
Bibliografie van Jacky Goupil
• Het Kristallen Zwaard
• Loretta & Harpeya
GIRLZ 4
Jongens


Dentiblù + Sylvia Douyé/Jacky Goupil • Jungle!
48 p. (SC)
Om te lachen
Een ideale zondagvoormiddag bestaat bij ons uit een stomende douche, een verse croissant van de warme bakker, een fris glas fruitsap (of jus d'orange voor de Nederlanders) en meteen daarna een makkelijke zetel met een stapeltje strips bij de hand. Steevast kiezen we voor komische strips als opwarmertjes voor het serieuzere werk. Een strip als De Kleine Robbe lees je nu eenmaal niet na bijvoorbeeld Capricornus. Een voorbeeld van zo'n opwarmertje stellen we hier voor.

We horen langs geen kanten tot de doelgroep waar Girlz pertinent op mikt: tienermeisjes die nog in het stadium zitten van de kalverliefdes, BFF's en zo cool mogelijk gekleed lopen. We kunnen ons indenken dat de liefhebbers van Sisters, Mooie Navels en Dance Academy ook van Girlz zullen houden, temeer omdat de gags eveneens in het meidenblad Tina verschijnen. Elke pagina bestaat uit opeenvolgende cartoons die naar een pointe leiden. Dat is dus veel humor per pagina en nog meer per album. Het is nooit haha-humor, maar de naïviteit is alleraardigst charmant en de twee hoofdfiguren, Marijn en Julie, kunnen wij wel velen. Een en al luchtigheid en positiviteit dus, geen spek voor zuurpruimen. Een paar keer hadden we echter de indruk dat de vertaler (nie tminder dan Douwe Dabbert-scenarist Thom Roep) moeite had om een woordgrap te vertalen.

De scenariootjes komen van de hand van Jacky Goupil, in een vorig leven de scenarist van Het Kristallen Zwaard, maar altijd al een schrijver van cartoonboeken over horoscopen en in gags verwerkte tips voor schoolmeisjes. Een expert ter zake.

> DAVID STEENHUYSE — september 2012