Bibliografie van Martin Jamar
• De Rovers van Keizerrijken
• Dubbelmasker
• Vincent
FRANçOIS JULLIEN 4
De Manke Duivel


Martin Jamar + Franklin Dehousse • Arcadia vzw (Arcadia Archief)
48 p. (HC)
Eerherstel

De laatste jaren worden gekenmerkt door een overproductie aan strips. De geschiedenis herhaalt zich want in de jaren 1980 kreeg de stripwereld een impuls door nieuwe stripbladen voor volwassenen en een wildgroei aan kleinere uitgevrijen. De Spiegel is zo'n uitgeverij die in korte tijd een klein tiental strips publiceerde en daarna geruisloos verdween. De reeksjes die het lanceerde stopten of werden opgepikt door andere uitgeverijen die zelf geen Nederlandstalige versies uitbrachten. En zo stokte François Jullien na drie delen terwijl er in het Frans nog twee extra delen verschenen. Vzw Arcadia is zo attent om dit vergeten reeksje vanonder het stof te halen.

Wat al meteen opvalt, is wat voor gedrevenheid Martin Jamar al aan de dag legde vóór de periode van — nog steeds een aanrader! — De Rovers van Keizerrijken. Zijn superbe realisme past in de beste Jacques Martin-shool en heeft wat weg van Arno, mar dat kan ook aan de Napoleontische periode liggen. Jamar beheerst perfect de technieken om zwart-witcontrasten uit te spelen en met lijndiktes te variëren zodat er beweeglijkheid, souplesse in zijn tekeningen schuilt. De komische aspecten van het hoofdpersonage laten hem ook toe om met zorg levendige expressies uit te werken. Een grappig moment staat op pagina 13. Dan hebben we het niet over zijn vermomming als vrouw (om hem incognito het huis van Talleyrand uit te krijgen), maar de prent daarvóór, waarin Jullien een beeldje met enkele naakte vrouwen bewondert. Je wil niet weten waar hij zijn vinger in lijkt te willen stoppen.

Wie de reeks niet kent en de voorgaande albums nog niet uit tweedehandsbakken heeft gevist, krijgt een korte samenvattig ban de eerste drie albums. Een goed idee, meer is er ook niet nodig om te weten dat Jullien een rokkenjager was die op de vlucht sloeg voor het Franse leger van Napoleon waarin hij geacht werd te dienen. Sindsdien krijgt hij onvrijwillig noties van allerhande samenzweringen en wint hij een andere identiteit als ridder D'Albret. Zijn verworven kennis doet hem een paar groten der aarde ontmoeten

Scenarist Franklin Dehousse verweeft moeiteloos de historische werkelijheid met een amusant verhaal waarin verraad, spionage en complotten de bovenhand voeren. Die Jullien is werkelijk een karaktertje dat het verdiende een veel grotere vedette te zijn in stripland. Tegenwoordig is Dehousse een rechter met aanzien in Luxemburg die enkel voor zijn jeugdvriend Jamar strips maakte en verdere kansen op de stripmarkt niet bestendigde. Eerherstel, dàt is wat vzw Arcadia nu bezorgt. En tegelijk klimt Jamar met een forse sprong op ons lijstje striptekenaars die we bewonderen.

> DAVID STEENHUYSE — september 2012