RIA - KRONIEKEN VAN HET LICHT 2
De Macht van het Zegel


Christian Retzlaff/Thorsten Kiecker/Kaja Reinki + Andreas Völlinger • Silvester
64 p. (HC)
Magische rollercoaster

Sinds Loan, de laatste van zijn stam, de mooie Ria in een onderaardse grot ontdekte toen ze net uit haar cocon kwam, staat zijn hele bestaan en dat van vele anderen op het spel. Hij is in een magische rollercoaster zonder weerga beland en de rit duurt nog wel even verder. In dit vervolg hebben onder meer glibberige takken, lichtrovbers, walgelijke larven en lavamonsters hem en zijn geliefde Ria te pakken te krijgen. Een nog grotere bedreiging is Noctus die het koninkrijk Tenebra grotendeels heeft veroverd en nog niet voldaan is in zijn expansiedrang. Het gezelschap van Loan, Ria en Loans adoptievader Uri reist van de ene naar de andere locatie teneinde vijf fragmenten van een machtig zegel te vergaren. Daarmee kunnen Ria's werkelijke krachten tenvolle worden benut. Zij is bijgevolg een te duchten tegenstander voor Noctus.

Dat de studio achter Ria gepokt en gemazeld is in de animatiesector is wel duidelijk. Thorsten Kiecker is de concept- en artistiek directeur van de vierdelige stripreeks. Tevoren was hij actief en zeer productief voor diverse tekenfilms en tekenfilmseries die meestal voor televisie waren bestemd. De bekendste titel waar hij aan meewerkte is Asterix and the Vikings. In Ria laat de tekenfilmaanpak zich welgevallen door het gebruik van complex geschilderde decors en stilistische lijnfiguren als personages voor een duidelijk onderscheid. Die lijnen vinden we net iets te iel en eentonig om het weergaloos te vinden. Met wat meer variatie in de diktes zou het volgens ons nog aantrekkelijker ogen. Dankzij de inkleuring en de belichting zijn de personages nochtans optimaal geïntegreerd in de decors. En die achtergronden veroorzaken de ware momenten van verwondering, verbazing en escapisme. Grote prenten, complete dubbelpagina's zelfs, met wonderlijke werelden, allerlei natuurprachten en stemmige sferen volgen elkaar op van begin tot einde.

De gehele Ria-productie is een geslaagd visueel festijn dat op meerdere punten hoge punten haalt. En als je ook open staat voor wat typisch fantasygeneuzel ben je zo mee met het verhaal.

> DAVID STEENHUYSE — september 2012