Bibliografie van Patrice Buendia
• "Classic" Tanguy en Laverdure
• De Avonturen van Buck Danny
• Spiritus & Sancti
Bibliografie van Philippe Chanoinat
• Lola Bogota
• Spiritus & Sancti
THOMAS SILANE 5
Vlucht


Roberto Zaghi + Patrice Buendia/Philippe Chanoinat • Daedalus
48 p. (SC)
Blijver

Thomas heeft zijn kostbare en uitzonderlijke fototoestel nog steeds niet terug. Het toestel kan de nabije toekomst op de gevoelige plaat vastleggen. Mocht het in verkeerde handen terechtkomen, zou het wel eens een machtig wapen kunnen zijn. En laat een Russische godfather nu net de nieuwe eigenaar zijn. Thomas is op de vlucht met Irina Verninian, de maîtresse van de maffiabons. Ze wil haar in Tsjetsjenië ontvoerde vader terugvinden. Maar Thomas is ook nog op de vlucht voor de Franse politie. Op de koop toe komt de CIA zich moeien.

Fotograaf-reporter Thomas Silane is geëvolueerd. Terwijl hij zich in de eerste albums nog als een echte onderzoeksjournalist gedroeg, begint hij in de laatste twee albums te lijken op een geheim agent in volle actie. Maar onze James Bond laat zich integendeel op sleeptouw nemen door de mooie Irina. De intrigeontwikkeling om hem heen verdingt hem van het voorplan. Meer naar het einde toe onderneemt hij weer actie. Hij kan niet anders want het is een gevaarlijke wedren waarin hij verzeild raakt, op de hielen gezeten door corrupte Tsjetsjeense militairen.

Tekenaar Yves Lécossois droeg na deel 3 het stokje over aan Roberto Zaghi zodat hij zelf aan een nieuwe reeks op scenario van Chistophe Bec kon beginnen. Dat project is ondertussen door nog een andere tekenaar opgepikt waardoor we Lécossois uit het oog zijn verloren sinds zijn album in de conceptreeks Levenslijnen. Niet erg eigenlijk, zijn opvolger Zaghi heeft zich fantastisch ingewerkt in de reeks. We moeten zelfs toegeven dat hij met meer overgave tekent dan Lécossois. En ook nu weer blijft de uitermate hoge kwaliteit van de inkleuring op peil.

Thomas Silane is een blijver. Deel 6, het slot van de derde cyclus, verscheen een jaar geleden in het Frans. Aan deel 7 wordt inmiddels gewerkt. De Italiaanse tekenaar is een van de vaste tekenaars van de fumetti (Italiaanse pulpstrip) Julia waarvan Prestige ooit enkele albums vertaalde.

> DAVID STEENHUYSE — augustus 2012