Bibliografie van Emmanuel Civiello
• De Kiem van de Waanzin
• Korrigans
DRAKENDYNASTIE 2
De Zang van de Feniks


Emmanuel Civiello + Hélène Herbeau • Daedalus
56 p. (HC)
Levensecht

China in de elfde eeuw. De Xia-krijgerhoofdman bijgenaamd "De Gekke Baron" keert terug van een veldtocht door de Song-gebieden. Maar een van de krijgsgevangenen die hij meeneemt, is zeer nauw verwant met Luan, de jonge vrouw in wiens lichaam de Feniks gevangen zit. De Feniks zal medeverantwoordelijk zijn voor haar lot dat zich uit in bloed, verdriet en wraak.

Scenariste Hélène Herbeau vertelt een zeer stevig verhaal zonder al te veel van het rechte pad af te dwalen zoals veel strips doen tegenwoordig. Ook zit er, meer dan in deel 1, de nodige diepgang en emotionaliteit in. Waar ons inziens wel nog aan geschaafd kan worden, is de uitwerking van de personages die, behalve Luan, weinig personaliteit hebben, wellicht omdat we over hen niet erg veel te weten komen. Dat komt waarschijnlijk nog aan bod in de volgende delen.

Tekenaar Emmanuel Civiello kan waanzinnig levensecht tekenen en schilderen. Zo weet hij een heel scala aan gezichtsuitdrukkingen tevoorschijn te toveren en lijkt het precies alsof de personages echt praten. Bovendien tekent hij net in de vele actiescènes enorm dynamisch. Dat komt van pas voor het afhakken van nogal wat hoofden en andere lichaamsdelen. Ook de inkleuring is zeer goed gekozen met zowel warme en lichte tinten als uiterst donkere tinten. Het draagt allemaal perfect bij aan de sfeer van het verhaal en het gevoel dat een bepaalde scène moet opwekken.

Drakendynastie begon met een bijzonder sterk eerste deel. Het niveau blijft in het waardige vervolg even hoog. We kijken al uit naar het derde deel met de nieuwsgierig makende titel De Zielengevangenis.

> JONAH DOESBERG — juni 2012