Bibliografie van Fabrice David
• Carthago - De Nieuwe Stad
• De Wegen van de Heer
SERVITUDE 3
Het Afscheid van de Koningen


Eric Bourgier + Fabrice David • Daedalus
72 p. (HC)
High fantasy

Sinds de Lord of the Rings-films en meer recentelijk de HBO-serie Game of Thrones is de populariteit van fantasy enorm toegenomen en dat is ook terug te zien in strips. De ene na de ander fantasyreeks wordt geproduceerd. Dus wat onderscheidt nu juist Servitude van die honderd andere fantasyreeksjes? Het antwoord: verbluffend tekenwerk en een ijzersterk verhaal.

In dit derde deel wordt het verhaal van Kiriël weer opgepikt, een onteerde ridder en voormalig troonopvolger. Als het verhaal begint, staat hij poedelnaakt in een rivier terwijl hij belaagd wordt door een stel rabauwen. Hij wordt gered door Fl'ar, de vrouwelijke generaal die nog steeds probeert de brief van de oude Ulfas onder ogen te brengen van koning Garantiël van Anorœr. Deze is inmiddels in de havenstad Al Astan die hij wil beschermen tegen de legers van de verraderlijke hertog van Omel. Maar de Drekkars, afstammelingen van draken en mensen, zijn inmiddels in de stad geïnfiltreerd en dwingen de stadshouder Cerir de poorten gesloten te houden zodat Garantiël niet anders kan dan de stad van buitenaf te verdedigen. Als dan ook nog blijkt dat de vloot van Sardanë verwoest is door de Drekkars lijkt een nederlaag onafwendbaar. Wat volgt is een genadeloze veldslag waarbij Kiriël en Fl'ar een belangrijke rol zullen spelen.

Hoe geweldig het scenario van Fabrice David ook is, het is niet meteen merkbaar. Het album kent een traag begin. De eerste vijftien pagina's bestaan voornamelijk uit het uitleggen van de situatie en het neerzetten van alle pionnen voor de strijd. Maar wanneer er dan werkelijk wat gebeurt... dan gebeurt er ook wat. De ene onverwachtse gebeurtenis volgt de andere op en het verhaal krijgt een werkelijk epische wending.

Kiriël en Fl'ar zijn beide sterke hoofdpersonages met wie je gemakkelijk kunt meeleven. Ook vechten ze beide met hun eigen innerlijke demonen. Zo worstelt Kiriël met zijn plaats in de wereld en heeft Fl'ar het moeilijk met de dood van Ulfas en haar wankelende geloof in een betere wereld. Toch moet gezegd dat de karakterontwikkeling enigszins een stapje terugneemt om meer ruimte te laten voor het verhaal. Er zitten dus wel wat emotionele momenten in, maar erg diep gaat het voorlopig niet. Zo erg is dat niet want wij vermoeden al het een en ander voor de volgende delen zoals de langzaam ontluikende romance tussen Kiriël en Fl'ar. Naast de twee hoofdpersonages staat het zoals het een goed fantasywerk betaamd bol van nevenpersonages in dit album: de roekeloze koning Garantiël, de trouwe seneschalk Rinor, de vriendelijke en sluwe kapitein Vanarek en nog vele anderen. Helaas komen geen van allen echt veel aan bod hoewel een blik in de appendix ons meer leert over hun karakters en motivaties.

Servitude is typische high fantasy met een door oorlog verwoest fictief koninkrijk, rivaliserende families, epische veldslagen,... het zou allemaal niet misstaan in een werk van George R.R. Martin of Robert Jordan. En zoals dat hoort bij high fantasy wordt er via lappen tekst uitgeweid over de ontstaansgeschiedenis, momentele situaties en wetten en regels van de wereld waarin het verhaal zich afspeelt. Dit kan voor sommige een overdaad aan expositie zijn, maar het draagt wel degelijk veel bij aan de belevening van het album.

Hoe goed het scenario ook is, het absolute hoogtepunt van het album is het tekenwerk. Met een beperkt kleurenpalet weet tekenaar Eric Bourgier ontzettend sfeervolle platen te scheppen die je onmiddellijk transporteren naar de plaats van gebeuren. Of het nu gaat om de zwarte dode bomen afgezet tegen de onheilspellende grijze lucht of de stralend witte muren van Al Astan, alles is levensecht getekend en zo zwierig dat het bijna is of de platen echt bewegen. Je ziet het water bijna heen en weer kabbelen, de vaandels in de wind wapperen en wanneer iemand praat is het net of zijn mond echt open en dicht gaat.

Het album heeft een erg open einde. Juist daarom is het goed ook de zestien pagina's tellende appendix te lezen. Het is erg feitelijk geschreven, maar het geeft een werkelijk einde prijs. Zonder al te veel te verklappen, kunnen wij wel zeggen dat dit een alles veranderend einde is.

Kortom: Servitude 3: Het Afscheid van de Koningen is een geweldig album en een absolute aanrader voor iedere fantasyfan en zij die het niet erg vinden wat meer tekst te lezen. Wij kunnen alleen maar raden naar wat voor prachtigs David en Bourgier ten tonele zullen komen in de laatste twee delen. Hopelijk duurt het niet nog eens drie jaar tot het volgende album een feit is.

> JONAH DOESBERG — juni 2012