UIER 5
Weerom


ckoe • Bries
96 p. (SC)
Lief is-ie wel

Drie jaar na de vorige Uier-bundeling is er weerom (en daar heb je je titel een nieuw album van de uier zonder koe beschikbaar. Op de officiële wesite uierislief.nl kan je nader kennis maken met het roze geval op vier pootjes. Het goede nieuws is dat deze vijfde bundel met gags en kortverhaaltjes drie keer zo dik is als de voorgaande.

Wie de Amerikaanse serie Owly kent, mag zich verwahcten aan even veel liefheid en cuteness. Op Uier kan je onmogelijk kwaad zijn, hij heeft geen opponenten, hij is geen wereldverbeteraar en staat voor een moraal dat men lief moet zijn voor elkaar. ckoe bedient zich daarbij van een 'gezellig' stijltje, ideaal voor wenskaarten, maar toch vaak met een absurde toets. De blinkende oogjes zijn typische animatieoogjes die je ook terugziet op de figuurtjes van Floor de Goede.
We like!

Toch een opmerking. Behalve wat kinderlijke smerigheid met apensnot of het laten van een luide boer kan Uier ook irritant lief zijn. Hoe meer verhalen je leest, hoe meer je verlangt naar wat tegenwerking. Uier wringt niet genoeg tegen om ten eerste al met een goeie pointe af te komen, mocht dat al de bedoeling zijn. Maar lief is-ie wel! Om snel cadeau te geven aan je speelse, zotte vriendin of aan tienermeisjes.

> DAVID STEENHUYSE — juni 2012