Bibliografie van Andrea Mutti
• Campus Stellae - Op Weg naar Compostella
• Cel Financiën
• De Schreeuwende Nevelen
• Giuliano Nero
• I.R.$. - All Watcher
• Re-Mind
SAS 1
Het Duivelspact


Andrea Mutti + Umberto Ciance/Gérard De Villiers • Glénat
48 p. (SC)
Het Duivelspact
Een bimbo met een geweer op de cover, een niet onaanzienlijk aantal lezers zal het blindelings kopen. Wat er ook nog op de cover staat is de naam Gérard De Villiers. Hij is niet de auteur van het album, maar wel de romanschrijver op wiens succesreeks SAS is gebaseerd. Een succes waar je niet te lichtzinnig moet overgaan. De wereldwijd verkochte oplage van de geheime agentenreeks bedraagt zomaar eventjes meer dan 150 miljoen exemplaren! Met een Harry Potter in het achterhoofd, hoeft het niet te verbazen dat De Villiers één van de rijkste Fransmannen is. In 1981 viel hij echter van zijn sokkel door in een interview te verklaren dat er veel goeds schuilt in het gedachtegoed van het extreemrechtse Front National. Hmm, zonder een ànder deel van ons publiek te willen schofferen, vroegen we ons af of de stripversie van SAS daar ook elementen van bevat...

Over politiek gaat het alleszins. Het succes van de romanreeks schuilt in de actuele setting gekoppeld aan een scheut spionage en actie. In dit geval de jacht op een oud-commandant van de rode baretten. Hij heeft in de burgeroorlog in Joegoslavië genoeg wreedheden begaan om 'm voor het Internationaal Strafhof van Den Haag te brengen. De moord op de Servische minister-president is er te veel aan. Er moet schot in de zaak komen. Blijkbaar een kolfje naar de hand van Malko Linge, naast geheim agent voor de CIA ook nog eens de prins van Oostenrijk en hoofdrolspeler van dit eerste album. Hij lijkt nog het verst te komen in zijn informatievergaring als er een vrouw zijn pad kruist. Hoe onze James Bond het zonder het minste flegma presteert is de vraag, maar in een tijdsbestek van dertien pagina’s gaat hij drie keer van bil met twee vrouwen die zich maar wat graag aan hem offreren. Eigenlijk is het potsierlijk. We kunnen ons indenken hoe een vrouwelijke lezer met een beetje zelfrespect hier ofwel van walgt of het met een smakelijke lach terzijde legt. We kunnen ons echter ook voorstellen waarom een vent graag SAS zou lezen: spionage, actie, moord, list en bedrog, erotiek, kortom: voldoende vlot weglezende pulpelementen in een realistisch knap ogende tekenstijl met een verzorgd digitale inkleuring.

SAS 2
komt eraan in oktober. Dat album wordt getekend door Martin Eden, brengt onder andere de terroristische aanslag op het World Trade Center in beeld en een secretaresse die genomen wordt op het bureau van één of andere hoge pief.
> DAVID STEENHUYSE — juni 2006