Bibliografie van Fran├žois Craenhals
• Avontuur te Sarajevo
• Bernadette
• De Avonturen van Pom en Teddy
• De Koene Ridder
• De Legende van Thyl Uilenspiegel
• De Vier Helden
POM EN TEDDY 1-10
1: Tockburger Circus - 2: De Microfilm - 3: De Zwarte Talisman - 4: Het Geheim van Balibach - 5: Verboden Zone - 6: Texas Boy - 7: De Held van Ardabahad - 8: Het Gevecht in de Bergen - 9: De Boeddha van Mwang-Thai - 10: Leiden het Onderzoek


Fran├žois Craenhals • BD Must
64 p. (HC)
Een Must van een BD!

Het leven is een circus, moet François Craenhals hebben gedacht toen hij in 1953 besloot dat zijn geesteskinderen hun avonturen in en rond de woonwagens zouden gaan beleven. Teddy is een slimme, naar betweterigheid (bijna schreven we 'bedwaterigheid'!) neigende jongeman met een kleffe vriendschap voor zijn ezeltje Pom. Een realistisch verhaal met een ezel als held, bestond echter al (allemaal samen: Lefranc!) en dus verdween Pom relatief snel naar de achtergrond, ten voordele van überseut Maggie en de ware held van deze serie: Tarras Boelba. Tarras, de oersterke en soms naïeve reus van het circus, zorgt niet alleen voor de komische noot in de verhalen (zijn "foechtra's" doen ons meer dan eens denken aan de "miljaars" van Lambik) maar is dankzij zijn kracht ook meermaals de Jerommeke ex machina van dienst. Met behalve Teddy en Tarras ook nog de getormenteerde dwerg Puck, liet Craenhals minstens drie sterke karakters zeer klassieke avonturen beleven. Een trapje lager dan andere kinderen van diezelfde tijd Alex en Blake en Mortimer, maar minstens op gelijke hoogte van zijn weekbladgenoten De Witte ruiter, Chick Bill, Michel Vaillant en andere Dan Coopers. Dertig jaar duurde het sprookje met lange tussenpozen en vaak zeer korte verschijningen tot ze uiteindelijk volledig verdwenen ten koste van de meer populaire Roland van Walburghe, de koene ridder.

De negen lange verhalen van Pom en Teddy gaf uitgeverij Rijperman in de jaren 1980 (opnieuw) uit en kan je nu nog op de kop tikken als je jezelf minstens een been uitvijst. Een zestal kortverhalen verschenen her en der in Kuifje-weekbladen, Super Kuifjes of een biografisch naslagwerk van Craenhals. Het team van BD Must vond het dan ook de hoogste tijd om de definitieve Pom en Teddy te publiceren, inclusief twee totnogtoe onvertaalde kortverhalen. De uitstekend verzorgde bundeling met een sobere maar doeltreffende maquette voert jou en ons terug in de tijd. De verhalen zijn ietwat gedateerd, maar dat kan de pret absoluut niet drukken. De muggenzifter in ons had het wel wat lastig met de wisselende lettergrootte in de informatieve tabel van de kortverhalen en de gekozen fonts in de tekstballonnen van de vertaalde avontuurtjes. En natuurlijk hadden we ook graag al het illustratiewerk (covers, posters,...) rond Pom en Teddy uit Kuifje mee opgenomen gezien in wat dan de boem, paukenslag ultieme bundel zou zijn geweest. Maar ook zonder zo’n extraatje blijft deze uitgave een absolute 'must' van een BD (3% korting op de flauwe woordspelingen, deze week!) voor al wie een goeie avonturenstrip uit de good old days wil (her)ontdekken.

> PETER D'HERDT — mei 2012