DOUBT 4


Yoshiki Tonogai • Kana (Dark Kana)
254 p. (SC)
Extra benadrukt

Ze waren met zes om een liveversie van het gsm-spelletje Rabbit Doubt te spelen. Het spel bestaat erin dat er willekeurig iemand wordt aangeduid om een wolf in schaapsvacht (of eerder in konijnenvel) te spelen. Na elke ronde moeten de overige spelers raden wie de wolf is. Na elke ronde wordt er ook een speler uitgeschakeld. Doet dit je denken aan het tv-programma De Mol, voor Nederlanders Wie Is de Mol? Dan ken je de inherente spanning die het spel met zich meebrengt. Alleen evolueert het spel zich in deze vierdelige stripreeks razendsnel naar bittere ernst waarbij spelers écht worden uitgeschakeld, zeg maar afgeslacht. Volgens de geplogenheden van het teenagerhorrorgenre staan in de laatste akte een minimum aan personages tegenover elkaar. De ene is een op wraak beluste moordenaar, de andere een onschuldig slachtoffer. Tot de finale onthulling een feit is, wordt er danig mist gespoten, worden we enkele keren op het verkeerde been gezet en blijkt pure onschuld niet echt te bestaan.

De vier delen van Doubt verschenen in relatief korte tussenpozen en da's tegenwoordig een hele prestatie voor mangaonminnende uitgevers en hun karige publiek. Vandaar dat we het wat extra benadrukken: je kan ons vertrouwen in onze aanbeveling voor Doubt. Dit is een steengoeie, razend spannende thriller die ondanks de clichés van het genre gelukkig ook het cliché van de onverwachte wendingen aanhoudt zodat het verloop onvoorspelbaar is. Wij blij met deze afgeronde reeks... Waar blijven trouwens de vervolgen op Liar Game?

Van dezelfde auteur Yoshiki Tonogai loopt momenteel de nieuwe serie Judge dat niet zozeer een sequel is op Doubt, maar wel een nieuw spel lanceert waarbij vergelding het hoofdthema is.

> DAVID STEENHUYSE — mei 2012