Bibliografie van Osamu Tezuka
• Astro Boy
• Boeddha
• MW
• Ode aan Kirihito
AYAKO 2
Een Familie om van te Houden


Osamu Tezuka • Uitgeverij L
264 p. (HC)
Afstompend

De Tenge-familie komt bijeen om te beslissen over het lot van de kleine Ayako. Zij weet iets dat de familie in diskrediet kan brengen. Reputatie is een hoog goed in Japan, dus moeten er maatregelen genomen worden. Ichiro stelt voor dat ze moet sterven. Voor de buitenwereld dan toch. Een overweldigende meerderheid stemt ermee in dat Ayako voor de rest van haar leven opgesloten blijft. Enkel de jonge Shiro stemt tegen. De schrandere jongen heeft vermoedens over de ware redenen voor Ayako's opsluiting en bij uitbreiding de beerput die zijn familie wel is. Terwijl hij een eigen onderzoek voert, leven we mee met de meelijwekkende Ayako in haar keldertje. Haar grote zus Su'e (eigenlijk haar echte moeder) bezorgt haar voedsel en montert haar op. Met het verstrijken van de jaren ontwikkelt niet alleen het lichaam van het meisje Ayako naar dat van een bloedmooie vrouw (waarbij haar eerste menstruatie voor een paniekaanval zorgt), ze krijgt ook seksuele gevoelens. Na wat aandringen bezorgt Shiro, Ayako's broer, haar een eerste ervaring om u tegen te zeggen. Ondertussen woedt ook de oorlog in Korea. Door illegale wapenhandel en andere onfrisse praktijken vergaart Jiro een fortuin. Jaarlijks stort hij grote bedragen op de rekening van Ayako. De nieuwe pater familias Ichiro heeft daar geen weet van. Maar de bekendmaking van de inhoud van het testament van diens vader veroorzaakt een ander familiedrama.

Ozamu Tezuka stapelt de psychologisch-dramatische wendingen dermate op dat een pure analyse ervan op enig ongeloof van onzentwege stuit. Overdrijving van emoties is een handelsmerk van manga's waar Tezuka een van de belangrijkste grondleggers van is. Het is echter praat na de vaak na het omslaan van de laatste pagina's en het laten rusten van het album. Tijdens het lezen stompt Tezuka je af met zijn bombardement van angst, verboden liefde, taboe, incest, moord, onderdrukking, trauma's, geweld en meer van dat fraais.
Hij is ons daarom iets verschuldigd. Ayako's lotgevallen en het afwijzende onbegrip voor haar situatie doen ons namelijk hopen dat er voor haar een happy end in het verschiet ligt. In het volgende deel zullen we dat te weten komen.

> DAVID STEENHUYSE — mei 2012