DWARF 1 Wyrïmir
Shovel • Daedalus 48 p. (HC)
|
|
Detais, details, details |
|
Dwarf volgt het dramatische lot van de jonge dwerg Oth die bij zijn geboorte een merkteken draagt dat volgens een voorspelling leidt naar het verraad van het dwergenvolk. Oths vader moet volgens de wet eigenhandig zijn zoon doden. Dat doet-ie niet. Hij vlucht en wekt daarmee de toorn van de koning en de goden. Nog goed ook want een pad onthult dat Oth eigenlijk de erfgenaam is van de troon. Terwijl hij op de hielen wordt gezeten door zijn soortgenoten woedt een oorlog met de elfen. Oth sluit een deal met de elfenkoningin.
Tekenaar Mario Sénéchal alias Shovel torst een even grote baard als de meeste van zijn dwergen. Overeenkomsten met zijn rondborstige elfjes hebben we niet gezocht. Hij is een wandelend cliché van de ruige motard (hij bezit een Harley Davidson) en ook voor Dwarf tapt hij uit het vaatje fantasyclichés waarin een queeste voorkomt. Net zoals in The Lord of the Rings horen dwergen en elfen niet met elkaar overeen te komen, niets nieuws onder de zon en je houdt ervan of niet. Maar omdat het op zich al een cliché is om het clichématige van elk nieuw fantasygebroed op te merken, concentreren we ons liever op de aanstekelijke grafische aanpak van Shovel. Hij creëert niet alleen een boeiende eigen wereld waarvan de geografische kaart op de schutbladen is weergegeven, hij geeft die ook extra vorm door middel van piekfijne interieurs. Het is een lust voor het oog om bijvoorbeeld in Oths ouderlijke watermolen rond te neuzen. Terwijl zijn vader op zijn sterfbed ligt, dwaalt ons oog door de ruimte, door het gangetje naar het trapje, van tapijtjes op de grond naar de open haard, van kisten en koffers met krullerige houtsnedes naar een houten bijzettafeltje,... Erg aardig allemaal.
Sinds enkele maanden besteden zowat alle medewerkers van De Stripspeciaalzaak in de besprekingen opvallend veel en regelmatig aandacht aan details in de tekeningen. Als er veel zijn, dan beschouwen we dat als een pluspunt. Het maakt een verhaal niet beter of slechter, da's waar, maar als op dat verhaal weinig negatiefs valt op te merken (en dat geldt dus ook voor Dwarf) dan benadrukken we graag de zorg voor details als een bijkomende pro om het album in kwestie aan te raden. In dit geval gaat Shovel er dus helemaal voor. Ook prachtig is de cover van Emmanuel Civiello, zelf een tekenaar zonder weerga. Mocht Civiello nu eens een scenario van Shovel tekenen, 't zou eindelijk eens een leesbare strip opleveren.
Volgens Shovel zal de eerste cyclus zes delen tellen. Als de lezers ervan blijven houden, dan volgt er een tweede cyclus van evenveel delen én een spin-off in twee delen die gelijktijdig met deel 5 en 6 zal verschijnen. Maar de eerste cyclus zal sowieso bevredigend afgerond worden indien de reeks daar ophoudt. Aan ons zal het niet liggen, wij blijven de reeks volgen. |
|
> DAVID STEENHUYSE — maart 2012 |