Bibliografie van François Craenhals
• Avontuur te Sarajevo
• Bernadette
• De Avonturen van Pom en Teddy
• De Legende van Thyl Uilenspiegel
• De Vier Helden
• Pom en Teddy
DE KOENE RIDDER 
Bundel 7


François Craenhals • Casterman
154 p. (HC)
Onvoldaan
Wij houden van integrale edities. De albums in hardcoveruitvoering staan netjes in de kast. De uitvoering is verzorgd en stevig. Voor een respectabele prijs heb je meteen een paar honderd bladzijden literatuur ineens in huis. Er is werk gemaakt van een chronologische en liefst volledige uitgave. En er wordt al eens moeite gedaan om een redactioneel achtergronddossier samen te stellen met onuitgegeven schetsen, voorbereidende probeersels en illustraties.

De integrale editie van De Koene Ridder voldoet niet aan al deze eigenschappen. Het redactionele gedeelte beperkt zich tot een introductiepagina en de nooit eerder uitgegeven schets voor de eerste pagina van De Dame van Aujac, een verhaal dat François Craenhals nooit heeft kunnen afwerken want hij overleed op 2 augustus 2004. In dat verhaal had hij Roland het willen laten opnemen voor de vervolgde Katharen. Ook de selectie van slechts vier van de beste kortverhalen van De Koene Ridder zorgt voor een onvoldaan gevoel bij het laatste deel van deze Bundel-reeks. Wij zagen uiteraard liever àlle kortverhalen gebundeld.

Maar het onvoldane gevoel manifesteert zich ook voor een klein deel door de inhoud. Het steekt een beetje dat Roland nooit ten volle is aanvaard door de snibbige koning Arthus, de vader van Rolands geliefde Gwendoline. De Koene Ridder is geen beter denkbare voorvechter voor de koning, maar als schoonzoon moet hij zich al zo lang dubbel zo hard inspannen om in zijn gratie te komen dat hij er ons respect voor verdient. Een leuke passage in De Verloofde van Arthus is dat Arthus laat zoeken naar Roland, terwijl hij maar al te goed wist dat de jongeman 's nachts in het bed van de prinses was te vinden. Craenhals doorbreekt hier effe het hoofse karakter dat van een traditionele ridderstrip wordt verwacht. Maar ach, zelfs De Rode Ridder zien we tegenwoordig in stallen het hooi induiken. De auteur heeft niet zoals Tibet met Aldo Remy in Opstand (2006) of de blote tetjes van Nadine in Rik Ringers 73: Moord in het Theater (2007!) moeten wachten om het kuise juk van het Kuifje-weekbladverleden achter zich te laten. Uit de laatste plaat van De Bloedende Muren lijkt gelukkig wel dat Roland aan prinses Gwendoline genoeg heeft om een rustig leven te kunnen leiden. Eind goed al goed, dan maar.
> DAVID STEENHUYSE — september 2007