Bibliografie van François Miville-Deschênes
• Heroveringen
Bibliografie van Richard D. Nolane
• 20.000 Eeuwen onder Zee
• Alchemie
• Harry Dickson
• Vliegende Tijgers
• Wunderwaffen
• Wunderwaffen Stelt Voor: Zeppelin's War
MILLENNIUM 1-2
1: De Honden van God - 2: Het Geraamte van de Engelen


François Miville-Deschênes + Richard D. Nolane • Medusa
56 p. (HC & SC)
Opgepikt

Recent bladerden we door onze stripboekencollectie en toen viel ons oog Millennium 1 op. Het verhaal verscheen al in 2005 bij uitgeverij Arboris. Daarna hebben we er nooit meer iets van gehoord. Erg jammer want het was een goed verhaal en de tekeningen waren ook meer dan oké. Vooral de Saraceense weerwolf kon bekoren. Enige tijd geleden bereikte ons het goede nieuws dat uitgeverij Medusa de reeks Millennium oppikt. En ze hebben woord gehouden, want zowel een herdruk van het eerste deel als deel 2 liggen nu in de winkel.

Handelaar in relieken Raedwald de Sakser en zijn compagnon Arnulf gaan op zoek naar een mysterieus gesloten kistje. Hierin zouden zich de twee schedels bevinden van de engelen die Lot uit Sodom hebben gered. De opdracht komt rechtsreeks van de paus en diens mysterieuze rechterhand Thanner. Radwald is echter niet de enige die hier naar op zoek is. Ook de monnikenorde De Honden van God zijn geïnteresseerd. Bovendien hebben zij nog een rekening met Raedwald te vereffenen. Op de cover van deel 2 herkenden we al het mismaakte gelaat van Aetius de monnik

In het Frans zijn vijf delen verschenen die een complete cyclus vormen. Als de komende drie delen net zo goed zijn als de eerste twee dan staat ons nog heel wat leuks te wachten. scenarist Richard D. Nolane bewijst dat hij een degelijk verhaal kan schrijven met The X-Files-achtige fantasy en historische, middeleeuwse feiten als ihoofdbestanddelen. Om het personage van Raedwald wat meer diepgang te geven, is de beeldschone Rowena in deel 2 geïntroduceerd. Een punt van kritiek zijn de bijbelse figuren die hij opvoert en die van belang zijn voor een beter begrip van het verhaal, maar die niet iedereen zal kennen. Wie weet immers nog dat het verhaal van Lot wordt verteld in het boek Genesis. Hij was een neef van Abraham en vestigde zich in de stad Sodom. Daar kreeg hij bezoek van twee engelen. Er brak een opstand uit en de twee engelen hebben Lot en zijn gezin gered door aanvallers te verblinden. Ze mochten niet achterom kijken. De vrouw van Lot deed dat wel en zij veranderde stante pede in een zoutzuil. Maar laat dit je niet weerhouden, in de albums vind je ook flink wat geweld, seks en humor terug, soms in combinatie met elkaar. De scène waarin Arnulf iemand letterlijk en figuurlijk de hersens inslaat en daarna zijn hand laat schoonlikken door een hond is nu al een klassieker te noemen, weliswaar .niet geschikt voor tere zieltjes.

Tekenaar François Miville-Deschênes verraste vorig jaar al met de nieuwe reeks Heroveringen. En ook nu heeft hij zijn zaken weer prima op orde. De tekeningen ademen een juiste sfeer uit en zijn ook gedetailleerd. Wel lijken ze halverwege deel 2 wat aan kracht in te boeten hoewel ze een lust voor het oog blijven.

> DAI HEINEN — februari 2012