Bibliografie van Marc Bourgne
• De Piraten van Barataria
• I.R.$. Team
• Michel Vaillant
• Reiziger
• Reiziger (deel 5 t/m 9)
• Roodbaard (deel 31, 32, 33, 34)
• Vell'a
FRANK LINCOLN 1-2
1: De Wet van het Hoge Noorden - 2: Offshore


Marc Bourgne • Medusa
48 p. (HC & SC)
Oude bekende

Frank Lincoln is een naam die zo vertrouwd klinkt als die van een oude bekende. En in zekere zin is dat ook zo want uitgeverij Medusa herintroduceert met Frank Lincoln een reeks die tien jaar geleden in ons taalgebied was stopgezet na drie delen bij Talent. Wij keken al lang uit naar een voortzetting van de serie en zijn blij dat Medusa deze handschoen heeft opgepakt. Met de nieuwe lettering en vertaling, de uitgaves in softcover én hardcover, bewijst deze jonge uitgeverij opnieuw dat ze hart hebben voor de (strip)zaak.

Het verhaal is gesitueerd in Alaska. We maken kennis met Frank Lincoln, een wat knorrige privédetective die in zijn eentje zijn dochter Jeannie opvoedt. De moeder van Jeannie is vijf jaar geleden plotseling verdwenen. Tot grote frustratie van Frank is de verdwijning een groot raadsel en is hij nooit gestopt met zoeken. Dit gegeven vormt dan ook de rode draad in de reeks, maar de afzonderlijke delen hebben steeds een eigen verhaal en zijn ook zelfstandig te lezen. Het eerste deel start met een ogenschijnlijke routineopdracht. Een jonge vrouw vraagt om bescherming. Frank zadelt zijn nieuwe assistent Billy Yapana met deze klus op, maar de net aangenomen jonge Inuït wordt vrijwel direct neergeschoten. De cliënte blijkt een gangsterliefje te zijn en haar ex-vriend Zach Moreno, zoon van een grote lokale maffiabaas, is niet blij met haar vertrek. Frank Lincoln moet aan de bak en een klassiek kat-en-muisspel volgt met een zinderende ontknoping. Het tweede deel speelt zich af op een olieplatform waar Frank in opdracht van de verzekeringsmaatschappij op zoek moet naar saboteurs die het platform willen laten zinken en daarbij moordaanslagen niet uit de weg gaan. Franks onderzoek leidt hem naar de aantrekkelijke vrouwelijke dokter op het platform. Hij blijft niet ongevoelig voor haar charmes, maar wat is haar rol? Ook dit tweede deel bevat weer puzzelstukjes voor Frank Lincoln die naar zijn verdwenen vrouw leiden. Maffiabaas Roberto Moreno blijkt een centrale rol te spelen in dit mysterie.

Het scenario en de tekeningen zijn van Marc Bourgne. We weten inmiddels dat hij zich vanaf deel 4 laat assisteren, maar hij blijft zelf aan het roer staan. De verhalen zijn rechttoe rechtaan, een stijl die past bij het karakter van Frank Lincoln. Soms lijkt het allemaal wat simpel, maar schijn bedriegt, het scenario zit kunstig in elkaar. Bovendien laat Bourgne zijn personages ontwikkelen en doseert op een goede manier vaart en humor in het verhaal. Zijn tekenstijl zouden we krachtig willen noemen. De acteurs in het verhaal zijn stuk voor stuk geloofwaardig getekend en Bourgne brengt de landschappen van het hoge noorden in zijn achtergronden echt schitterend in beeld.

Oude en nieuwe fans kunnen zich gelukkig prijzen met deze 'nieuwe' reeks.

> JEROEN VERMEIJ — februari 2012