Bibliografie van Adrian Tomine
• Tekort
SCèNES UIT EEN AANSTAAND HUWELIJK 


Adrian Tomine • Oog & Blik | De Bezige Bij
54 p. (HC)
Voor wat hoort wat

Enkele zomers geleden waren we te gast op vijf huwelijksfeesten (en een begrafenis) in twee maanden tijd. Onze Five Weddings and a Funeral leverde een pak anekdotes op. Zo kregen we bijna slaag van een kersverse schoonbroer, verloren we smadeloos tegen de Russische vicewereldkampioen armworstelen (waarna zijn vader en manager ons kwam vertellen dat het armworstelpartijtje ons normaal gezien duizend dollar zou kosten) en zagen we een nichtje vrijen met een ober die achteraf werd ontslagen. We stonden op de eerste rij om de nervositeit, de paniek en de ruzies van twee zussen, die met twee maanden verschil van elkaar trouwden, mee te maken. Wat Adrian Tomine in Scènes uit een Aanstaand Huwelijk beschrijft, is ontzettend herkenbaar. Niet alleen voor ons overigens.

In opeenvolgende cartoons, gags en kortverhalen passeert de klassieke huwelijkslijst van het opstellen van de gastenlijsten, het maken van de uitnodigingen, het kiezen van de feestzaal, de muziek, het menu en dies meer. Het maken van beslissingen of het besef hoeveel tijd, geld en moeite daar allemaal mee gepaard gaat, doet Tomine en zijn alleraardigste, verstandige vrouw in spe soms in huilen uitbarsten. Dat doen ze op dezelfde grafische wijze als bijvoorbeeld een door Lucy van Pelt getergde Charlie Brown in Charles M. Schulz' Peanuts. Eenzelfde registratie van het alledaagse leven weet Tomine hier te presenteren.

Het klein, maar fijn uitgevoerde boekje Scènes uit een Aanstaand Huwelijk is snel uitgelezen, maar is van begin tot einde prettig om te lezen. Het is geen slecht idee om een paar boekjes ineens te kopen. Houd er eentje voor jezelf en geef de andere exemplaren zeker cadeau aan koppels die op trouwen staan of al getrouwd zijn. Wees er wel zeker van dat je voor hun huwelijksfeest wordt uitgenodigd. Voor wat hoort wat.

> DAVID STEENHUYSE — februari 2012