Bibliografie van Nicolas Malfin
• Blue Adventures
Bibliografie van Daniel Pecqueur
• Angela
• Arctica
• Golden Cup
• Hoog Water
• Tao Bang
• Thomas Noland
GOLDEN CITY 9
Het Raadsel Banks


Nicolas Malfin + Daniel Pecqueur • Silvester
48 p. (HC)
Torpedo

n dit nieuwe deel worden er weer een paar belangrijke puzzelstukjes op zijn plaats gelegd in het mysterie rondom het rampzalige lot van Golden City. Scenarist Daniel Pecqueur heeft overduidelijk plezier in het verhaal van de tweede cyclus van deze succesvolle reeks. Steeds als je denkt dat je het wel weet hoe het zit, introduceert hij weer een onverwachte verhaalswending of hij maakt een spannend uitstapje. De herkenbare sciencefictionwereld van Golden City is natuurlijk ideaal om al wat onmogelijk lijkt, mogelijk te maken en geeft volop ruimte voor alle denkbare verhaallijnen. Tekenaar Nicolas Malfin heeft dat begrepen en zijn verbeelding van het Golden City-universum is steeds een lust voor het oog. Dat sommige gebeurtenissen wel heel toevallig zijn, of dat hoofdpersonen op miraculeuze wijze aan de dood ontsnappen, nemen we daarom graag voor lief.

In dit deel vertellen overlevenden van de schipbreuk dat Golden City, de drijvende stad die gekaapt werd door terroristen, door een torpedo werd getroffen. De gevaarlijke zoektocht naar overlevenden gaat voort en we komen ondertussen meer te weten over de opdrachtgever van de terroristen en het motief van de kaping. Maar hebben de terroristen ook de torpedo afgevuurd die de stad tot zinken heeft gebracht? Mifa, Solo en Apple, de jonge helden van het verhaal, worden aan de vaste wal herenigd en trekken, zoals we inmiddels van hen gewend zijn, hun eigen plan. Dat zorgt voor de nodige spanning en sensatie.

Daniel Pecqueur neemt de tijd om zijn verhaal te vertellen. De raadsels rondom hoofdpersoon Harrison Banks worden ook in dit deel nog niet opgehelderd. De opgebouwde spanning maakt ons wel een beetje ongedurig. Van ons mogen bijvoorbeeld de herhalingen van scènes uit eerdere episodes wel wat minder. Dan kan het verhaal wat meer vaart krijgen. Aan de andere kant moeten we toegeven dat geen enkele bladzijde in het album verveelt. We houden nog even ons gemak en volgen de makers naar de ontknoping van dit fantastische avontuur.

> JEROEN VERMEIJ — februari 2012