Bibliografie van Antonio Marin├ętti
• Mister Hyde vs. Frankenstein
DE GEHEIME DAGBOEKEN VAN HET VATICAAN 1-2-3
1: De Val van de Hemel - 2: De Sint-Jakobsweg - 3: Onder de Berg


Augustin Popescu/Dan Popescu/Antonio Marin├ętti + Novy/Laurent Quessy • Saga Uitgaven (Geheimen van het Vaticaan)
48 p. (HC & SC)
Tweede kans

Als er één locatie de laatste jaren druk is bezocht door auteurs en door middel van hun verhalen, dan zal het wel Vaticaanstad zijn. Aan katholieke symboliek, zuur verdedigde geheimen en onthutsende onthullingen geen gebrek. In het zog van Glénats De Geheime Driehoek startte de Franse uitgeverij Soleil enkele jaren geleden met een collectie die Saga Uitgaven vertaalt als Geheimen van het Vaticaan. Het is een collectie van extremen, in zowel de goede zin als de slechte.

Tot nu toe lieten lezers de reeks De Gehime Dagboeken van het Vaticaan over het algemeen links liggen. Het noopt Saga Uitgaven tot een voortijdige stopzetting met het derde deel. Elk album is gelukkig te lezen als een afgerond verhaal. De twee albums die niet zijn vertaald, vormen integendeel een tweeluik. Je kan aannemen dat de uitgeverij ons verder bespaart van het blootleggen van katholieke geheimen, maar misschien vergissen de lezers zich voor een keertje. Of anderzijds verdient De Geheime Dagboeken van het Vaticaan alsnog een tweede kans.

Na twee kwakkelende albums overtuigde deel 3 ons namelijk ten zeerste. Op het realisme valt niets af te dingen. We durven Antonio Marinétti (Mister Hyde vs. Frankenstein) zelfs een revelatie te noemen. Het verhaal leest als een spannende, terroristische thriller en af en toe glipt een grapje voorbij. De levens van 21 kinderen staat nochtans op het spel. Zij werden brutaal ontvoerd door een groep goed uitgeruste terroristen tijdens een middernachtmis op 24 december in een afgelegen kerk in het Nabije Oosten. De kerk wordt vervolgens opgeblazen. Een jonge priester is gespecialiseerd in de geschiedenis van de kerk (een van de oudste, intact gebleven kerken van het christendom) en komt helpen om de kinderen terug te vinden. Onder de kerk en in de berg schuilt een lang verborgen gehouden geheim. Wie zich openstelt en de ballast aan andere openbaringen in andere strips, romans en films even lost, zal deze rit met plezier afleggen.

Ook in de voorgaande albums werd telkens een werknemer (M/V) van het Vaticaan ingeschakeld in een actuele zaak met mysterieuze elementen rond historische feiten. In deel 1 onderzoekt een persverantwoordelijke een catastrofe in het Siberische Tunguska dat plaatsvond in 1908. Daar stortte een meteoriet neer. Deel 2 (de cover met het meisje met het mooie kontje, © Jacques Lamontagne) heeft een Spaanse politie-inspectrice in de hoofdrol. Zij raakt betrokken bij de ontdekking van geschriften uit de tijd van Jezus Christus. Ze worden toegewezen aan apostel Jakobus (de broer van Johannes). We leren waarom de Saracenen in het jaar 778 erop gebrand waren de geschriften te pakken te krijgen.

> DAVID STEENHUYSE — januari 2012