Bibliografie van Massimiliano Frezzato
• Margot in Badtown
DE WACHTERS VAN DE MASER 1
Het Dwergeneiland


Massimiliano Frezzato • Arboris
96 p. (HC)
Nog te veel introductie

Op de planeet Kolonie raakten menselijke kolonisten, die in een immense toren wetenschappelijk onderzoek verrichten en er ook woonden, slaags met het volk van de dwergen. Ruim zestig eiz later rest er van de toren enkel de legende. Overlevende mensen hebben zich teruggetrokken en leven verspreid in de veronderstelling de enige overlevenden te zijn. Maar het gevaar van de vijand is nog niet geweken. Ouderling Zerit, de wachtmeester van het dorp van de Maser, heeft zich het doel gesteld de toren terug te vinden. Hij verplicht de jongere technicus Fango met 'm mee te reizen op ontdekkingstocht. Wanneer hij verdwijnt, gaat de ondernemende vrouw Erha naar 'm op zoek. Zij is de beste piloot van het dorp van de Maser en ook de vermoedelijke dochter van Zerit.

In 1997 verscheen de vertaling van het eerste deel in de Collectie 500 van Talent. Sindsdien hebben we het album niet herlezen. Nu dat aan de orde was bij deze heruitgave van het album en tegelijk de voortzetting van de reeks bij Arboris herinnerden we ons geen sikkepit van het verhaal... niet echt een goed teken. En inderdaad, de reden waarom ons niets was bijgebleven, komt doordat er in wezen nog niet veel is gebeurd. Er is wat obligate uitleg, een kennismaking met de personages die op hun beurt weer andere te introduceren personages ontmoeten en iedereen lijkt wel iemand anders achterna te zitten. Pas in het tweede deel komt er wat meer vet aan het verhaal. Letterlijk zelfs wat Zerit komt in vijandelijk dwergengebied in aanraking met de Jabba the Hutt-achtige, hitsige dwergenleidster Ivolina Yugher. De cliffhanger is op zijn plaats (op het einde dus), maar daaraan voorafgaand hadden we toch graag wat meer sprankelende avonturen beleefd. We hebben er alle vertrouwen in dat die nog staan te gebeuren in de volgende albums. Bovendien maken de werkelijk prachtig geschilderde platen veel goed. Het kleurenpalet doet wat denken aan dat van Juan Giménez (De Metabaronnen).

De Turijnse auteur Massimiliano Frezzato heeft De Wachters van de Maser voorpgesteld als een negendelige reeks waarvan in het Frans al acht albums zijn verschenen. Dat de reeks na veertien jaar wordt opgepikt door Arboris is niet ver te zoeken. Van dezelfde tekenaar gaf de uitgeverij in 1991 Margot in Badtown uit. Van Margot verschenen twee Franstalige albums, geschreven door Jérôme Charyn, alvorens de reeks werd stopgezet vanwege een geschil met de oorspronkelijke uitgever Glénat.

> DAVID STEENHUYSE — december 2011