Bibliografie van Luc Cromheecke
• De Tuin van Daubigny
• Guust: Gefeliciflaterd!
• Het Godvrrgeten Eiland
• Roboboy de Supersnotneus
• Taco Zip
• Tom Carbon
Bibliografie van Laurent Letzer
• Tom Carbon
PLUNK! 3
De Plunk Generatie


Luc Cromheecke + Laurent Letzer • Strip2000
48 p. (SC)
Passie en plezier

Uitgevers met passie, ze bestaan zeer zeker nog. Dat merk je veelal aan de uitvoering van de albums die ze uitgeven, aan de zorg om het juiste papier te kiezen, aan de lay-out van de pagina's en de cover en aan nog een heel pak facetten waar het striplezers niet om de eerste plaats om te doen is. Strip 2000 besteedde de vormgeving van de nieuwste albums uit aan Rudy Vrooman, dikwijls werkzaam voor uitgeverijen als De Harmonie, Uitgeverij L en het stripinfoblad Stripschrift. Zelf ook een man met passie. De uitgever van Strip 2000 gaat even professioneel te werk om albums op de markt te brengen. De uitvoeringen van Tom Carbon 2 en Plunk! 3, die tegelijk verschenen, ogen als het werk van een uitgeverij die al veel langer meespeelt. Aan dergelijke ambities ontbreekt het Strip 2000 alvast niet.

Maar nu genoeg over de vorm van de boekskes en terug naar de essentie. Plunk! is niet meer zo alomtegenwoordig als de jaren hiervoor. In het Nederlands is de albumreeks opgeheven en ook in het Frans blijft het bij drie delen. Dat derde album brengt Strip 2000 nu uit. De gags en strookjes verschenen in Spirou (en ook nog in Stripgids en een tijdje in Eppo) waar Luc Cromheecke een vaste waarde is voor extra animatie in het weekblad, bijvoorbeeld om abonnementen aan de man te brengen. Hoewel het hoofdpersonage een roze alien is met een groen trechterhoedje op de kop, zijn de tekstloze grappen behoorlijk universeel en toepasbaar op veel internationale gagreeksen. Het thema van het verlaten eiland is op zich al een cliché. Je moet maar lef hebben om daar nog brandnieuwe grappen voor te durven bedenken... en het nog kunnen ook! In tijdschriften heeft Plunk! ons altijd al een aangenaam momentje bezorgd, als verzameling in albumvorm is het aantal net toereikend zodat er geen overdaad optreedt.

Bij zowel Tom Carbon als Plunk! ogen de tekeningen rudimentair of haastig gemaakt. Maar daar zou je je nog lelijk in kunnen vergissen. Cromheecke creëert met overgave en met plezier telkens een heldere en herkenbare omgeving, met alle elementen en details die daarvoor nodig zijn.

> DAVID STEENHUYSE — december 2011