Bibliografie van Cameron Stewart
• Multiversity
ASSASSIN'S CREED 1
The Fall


Cameron Stewart + Karl Kerschl • Dark Dragon Books (Games Collection)
80 p. (HC)
De betere versie

Assassin's Creed is dezer dagen all over the place door het derde en laatste luik van de populaire gamereeks. Er lopen momenteel ook twee verschillende stripreeksen in vertaling: de ene bij Ballon, de andere bij Dark Dragon Books. Allebei vertellen ze over andere Assassijnen dan die we uit de games kennen. Zo wordt er een grotere variëteit in personages en vooral in decors gecreëerd. In de versie van Dark Dragon Books is er gekozen voor het Rusland van de tsaren en wel ten tijde van de revolutie in 1917 waarbij de tsaar aan de kant werd geschoven. Dat ging niet gepaard met een "alsjeblieft". De Assassijn van dienst handelt aanvankelijk alsof iemand met weinig spelervaring de game controller in handen heeft. Nikolai Orelov blundert bij zijn eerste aanslag op de tsaar om een mysterieuze scepter te bekomen. Hij aarzelt bij het zien van zijn talrijke kroost. Meer heeft de tsaar niet nodig om zelf toe te slaan alvorens de trein, waarin het hele gezelschap reist, ontspoort. Orelovs nazaat Daniel Cross heeft het ook al niet onder de markt. Hij is net zijn werk kwijt en zijn vriendin overleed aan een overdosis. Gemakshalve beschouwen ze hem ook als een junkie. Maar hij heeft schoon genoeg van de psy. Wat later komt hij terecht in een kamp. En dan weet je al bijna hoe laat het is: de strijd tussen de Assassijnen en de Tempeliers barst los.

Als je ons vraagt welke van de twee huidige stripreeksen onze voorkeur geniet dan twijfelen we geen moment. Je moet bij déze versie zijn. Cameron Stewart heeft een prettig ogende lijnvoering. Er zit veel actie in zijn scènes en de paginaopbouw is niet al te wicked voor een meer naar comics neigende versie. De meer traditionele versie van Ballon is saaier en nodeloos complexer van verhaalopbouw en er zit weinig vaart in de tekeningen.

Als extraatje in dit tachtig pagina's tellende album zijn enkele pagina's opgenomen met proefplaten van een eerste versie. Ze verschijnen hierbij voor het eerst, enkel en alleen bij Dark Dragon Books!

> DAVID STEENHUYSE — november 2011