Bibliografie van Vink
• Achter de Groene Bamboehaag
• De Dwaze Monnik
• De Omzwervingen van He Pao
• Een Vuurvliegje in de Stad
• He Pao
OP WEG NAAR BANLUNG 
Cambodja 1993


Vink + Jacques Rochel • Dargaud
64 p. (HC)
VN-missie in oranje

Hoewel het niet gekozen is tot een van de zeven nieuwe wereldwonderen zijn de tempels van het complex Angkor What wel een van de mooiste zaken die Cambodja te bieden heeft. Helaas is het Aziatische land ook bekend vanwege de gruweldaden die er zijn gepleegd tijdens het regime van de rode khmer in de periode 1975-1978. Onder het bewind van dictator Pol Pot werden meer dan twee miljoen Cambodjanen vermoord in nog geen vier jaar tijd. Na de val van de rode khmer heerste er nog jarenlang een burgeroorlog in Cambodja. In 1993 werden de eerste verkiezingen gehouden onder het bewind van de Verenigde Naties. Een van de medewerkers van deze VN-missie genaamd UNTAC was Jacques Rochel, de schrijver van Op Weg naar Banlung.

In dit album vertelt hij zijn persoonlijke ervaringen tijdens zijn verblijf in Cambodja. Rochels werk is het voorbereiden van de verkiezingen en het doen van loonbetalingen in de jungle. Door zijn half-Vietnamese afkomst vinden sommige lokale Cambodjanen hem verdacht en trachten hem te betrekken in een duister plan. Hieruit blijkt dat er anno 1993 nog genoeg aanhangers zijn van de rode khmer. Tijdens het lezen van dit album krijg je een goed beeld van de werkzaamheden van een ngo en haar medewerkers. Lezers die al eens in Cambodja zijn geweest, krijgen een uitgebreid beeld van het dagelijkse leven door de warme tekeningen van tekenaar Vink. Hij was trouwens een klasgenoot van Rochel, beiden hebben in Vietnam op school gezeten. Het is te merken dat Rochel nog weinig ervaring heeft met het maken van stripverhalen. Zijn verhaal is best goed, maar af en toe springt het van de hak op de tak. Vinks tekeningen zijn zeker sfeervol, maar deze keer wat houterig, en oranje is duidelijk zijn favoriete kleur. Maar de twee losse geschilderde afbeeldingen in het album en de afbeelding op de rug herinneren ons er nog eens aan wat voor vakman de tekenaar van De Dwaze Monnik en He Pao wel is. Laten we hopen dat dit album het eerste is van een lange samenwerking tussen beide heren, want dan staat ons als lezers nog een hoop mooie dingen te wachten.

Als extra bevat het album enkele foto's van Cambodja die Rochel in 1993 heeft genomen. De meest indrukwekkende zijn die van Choeung Ek, ook wel bekend als de Killing Fields.

> DAI HEINEN — november 2011