ARTBOOK DE AVONTUREN VAN KUIFJE 


diverse auteurs - artbook Kuifje • Weta / Éditions Moulinsart
200 p. (HC)
Een kwestie van respect

We moeten jou twee zaken bekennen. We hebben geen salontafel en we hebben nog steeds de verbazend goed onthaalde Kuifje-film niet gezien. En toch hebben we hier het officiële artbook van de film voor ons liggen. Nu al hét salontafelboek voor de komende maanden.

Verwacht je aan tweehonderd pagina’s met studies, vergelijkingen tussen film en strips, motion capture, originele schilderijen, foto's van de sets, afgekeurde decors, goedgekeurde settings en nog zoveel meer. Dit alles wordt dan nog eens opgewaardeerd met massa's interviews van God en klein pierke die hebben meegewerkt aan de film. Natuurlijk zijn deze citaten gruwelijk positief en door de Moulinsart-molen gehaald. Maar tussen de talloze lofbetuigingen en mouwvegerij door, bespeur je tonnen respect voor het werk van Hergé.

Je gelooft de mensen van de Weta-studio's als ze zeggen dat ze discussies hebben gehad over de lengte van de afzonderlijke haren van Kuifjes stijve lok. Laat staan over de ruimte tussen zijn haarzakjes en de verdeling van de haren. Je apprecieert hun uitleg over de gesprongen bloedvaatjes in het gezicht van kapitein Haddock. Je hebt medelijden met de stuntman die de kleren van Kuifje woestijnklaar moest krijgen. Je gniffelt als ze de fouten in Hergés werk aanhalen. Zo varieert Bobbie nogal in grootte naargelang het kadertje. Of is het appartement van Kuifje in de Labradorstraat 26 van binnen dubbel zo groot als je van buiten ziet. Je vergeeft het hen als ze de onechte broers Janssen van elkaar proberen te onderscheiden door een extra moedervlek. Maar het meest genieten we van de kleine dingen die ze in de film smokkelden. Een loods die de naam Jacobs Shipping draagt, genoemd naar Hergés rechterhand en Blake en Mortimer-auteur Edgar P. Jacobs. Of een kleine cameo van het Brusselse ketje Kwik. Respect!

En toch is niet alles geslaagd. Hergés icoon is op zich eigenlijk niet meer en niet minder dan een rond hoofd met een banaal neusje, twee stippen, wat wenkbrauwlijntjes en een domme kuif. Het uiteindelijke lege 3D-resultaat kan ons nog steeds niet bekoren. Maar ach, je gelooft producent Peter Jackson als hij en zijn team vloeken over hoe ze Kuifje tot leven moeten brengen.

Succesauteur Craig Thompson (Habibi, Een Deken van Sneeuw) zei ons vorige week nog dat de Kuifje-strips altijd oneindig veel beter zullen zijn dan gelijk welke verfilming ooit. Gewoonweg omdat strips een superieur medium zijn. Wij zijn geneigd hem te geloven. Maar na het lezen van dit uitgebreid artbook zijn we ervan overtuigd dat ze bij Weta ontzettend hard hun best hebben gedaan met respect voor de originele albums. Misschien moeten we toch maar eens een bioscoop binnenstappen. Of een salontafeltje kopen.

> WOUTER PORTEMAN — oktober 2011