Bibliografie van Laurent Verron
• De Maltezer
• Govert Suurbier
• Ze Noemden Hem Rooie
Bibliografie van Pierre Veys
• De Avonturen van Philip en Francis
• De Rode Baron
• Een Avontuur van Philip en Francis
• Space Mounties
BOLLIE & BILLIE 30
Enteren!


Laurent Verron + Cric/Pierre Veys/Diego Aranega • Dargaud
48 p. (SC)
Comfort zone

In een recent interview laakte Jean Van Hamme het gebrek aan goeie Belgische scenaristen. Over scenaristen in het komische genre wilde hij zich niet uitspreken want daar zijn er volgens hem al genoeg van. Daar hoefde hij zich ook niet over uit te spreken want behalve enkele gags voor Guust Flater, de gelfopte reeks Domino en geestige replieken in enkele van zijn succesreeksen niet te na gesproken, is hij geen specialist ter zake. Raoul Cauvin, Tome, Midam, Zidrou en anderen zijn dat (vooralsnog) wel. Maar soms lijkt het wel dat de periode van komische rasauteurs als André Franquin, Peyo, Morris en Jean Roba ver achter ons ligt. Dood en begraven, ingehaald door de tijd. Fransman Laurent Verron is zo slim om die aloude Franco-Belgische traditie in ere te houden, en sterker: ze te moderniseren.

Het voorstadswijkje waar Bollies gezin woont, ruimt in vele gags meer en meer plaats in voor een echte stad. De gebouwen in het decor zijn hoger, de straten drukker, schuttingen zijn er niet meer, bakstenen muren des te meer. De stad ligt dichterbij dan vroeger. Die moderniteit zette zich al een paar albums geleden in. Bollie droeg plots sneakers, de technologie was ook goed voor grappen en in een vorig album kon je voorwaar een blote tiet van Bollies mama zien, zij het zedig afgetekend net boven de waterlijn in het bad dat ze nam. In de gags die in dit album staan opgenomen is de volgorde door elkaar gehusseld, vandaar dat mama in een enkele gag vooraan een stijlvoller kapsel heeft dan in de rest van het album. De reeks gaat wel mee met zijn tijd, maar niet te hard. Elk nieuw album biedt aangenaam vertier en is een rustpunt tussen alle jonge geweld. Verron en zijn gags verzinnende kompanen verwelkomen ons met warmte in hun comfort zone waar het veilig en wel toeven is.

Ook nieuw is het werken met een thema. In een tiental gags spelen Bollie en vriendje Pim meermaals piraatje. Billie en schildpad Karolien doen soms ook mee. Liefde had net zo goed een thema kunnen zijn, voor zowel Billie en Karolien, papa en mama, en zelfs Bollie heeft het te pakken voor een vrolijk huppelend meisje. De laatste jaren verschijnen er in het Frans wel meer thematische Bollie & Billie-bundelingen, maar dat zijn oude gags in een nieuw jasje. Enteren! is gloednieuw en wij hebben het nog steeds te pakken voor een jongetje en zijn hond.

> DAVID STEENHUYSE — oktober 2011