Bibliografie van Arthur de Pins
• De Krabbenmars
• Schatjes
• Schatjes
ZOMBILLENIUM 2
Werk Zat?


Arthur de Pins • Dupuis
48 p. (SC)
Duivelse pret

Soms denk je dat je alles wel gezien hebt op stripgebied. Vaak vergelijken we nieuwe reeksen met bestaande toppers en zijn dan altijd wat teleurgesteld. Maar af en toe komt er ook ineens iets nieuws en verfrissends. De reeks Zombillenium IS zo'n reeks.

Vanaf de eerste bladzijden voel je dat dit een verhaal is waaraan alles klopt. Allereerst het basisidee: monsters, zombies, heksen, vampiers en ander horrorgebroed proberen een normale plaats in de maatschappij te krijgen en stichten het pretpark Zombillenium. Slim gevonden, want op deze manier wordt hun uiterlijk door de gewone mensen beschouwd als een special effect. Natuurlijk geeft dit gegeven ruimte tot tal van grappige momenten. Wat dacht je bijvoorbeeld van het coachingklasje waarin de monsters leren hun neiging tot doden te kanaliseren en om te zetten in scheppende energie ofwel "positive freakishness"?

Naast dat basisidee weet Arthur de Pins gewoon een knap, goedlopend verhaal te vertellen. Een doordachte opbouw en spanningsboog met verrassende wendingen maken van dit verhaal een echte pageturner. De tekeningen van Arthur de Pins zijn volledig op de computer gemaakt in het programma Illustrator (een oudere versie dan nog), en hij beheerst dat als geen ander. Het levert een vlotte en consequente stijl op waarbij ook de mooie, sfeervolle inkleuring opvalt. Kortom, alle elementen van dit album vallen op de juiste plaats voor een halfuurtje heerlijk leesplezier.

> ERIK HUBRECHSEN — oktober 2011