Bibliografie van Renaud Dillies
• Abeltje
• Betty Blues
DROMEN & MUIZENISSEN 


Renaud Dillies • Blloan
80 p. (HC)
Voorleesboek voor volwassenen

"Woorden mogen alleen dienen om de stilte te verbeteren." Renaud Dillies begrijpt dit citaat van Karel Jonckheere heel goed. Zijn strips, of eerder zijn poëtische dromen en muizenissen, zijn perfect in al hun leegte en stilte. Als de Fransman woorden gebruikt, zijn ze ofwel noodzakelijk geluidsbehang ofwel spijkers die koppen slaan. Een tussenweg is er niet. Tekeningen moeten alles zeggen en gelukkig zeggen ze effectief ook alles. Soms zijn ze even vluchtig en kwetsbaar als een zeepbel, soms even overdadig als een schilderij van Jeroen Bosch. Het lijkt allemaal een banale kwestie van arcering.

Dromen & Muizenissen is een van die strips die je graag aanraadt aan iedere
schrijver die twijfelt of strips literatuur zijn. Zonder ook maar één moment hoogdravend of moeilijk te zijn, neemt de voormalige winnaar van het beste stripalbum in Angoulême je mee in zijn droom. Hij vertelt het verhaal van Charlie De Muis. Een muis die worstelt met een writers block, en zich opsluit tussen vier muren. Zijn enige verstrooiing is zijn gitaar waarop hij tokkelt zoals Django Reinhardt. En toch wil, moet en zal hij een gevierd schrijver worden. Terwijl hij weer eens wacht op inspiratie, komt er een klein blauw vogeltje zijn kamer binnenvliegen. Hij heet Meneer Eenzaamheid. Telkens Charlie zich eenzaam voelt, zal hij opduiken. Maar als Charlie echt wil praten met het vogeltje, verdwijnt het onmiddellijk omdat hij dan niet meer alleen is. Om uit die catch 22 te geraken, besluit Charlie een stapje in de wereld te zetten. En laat het vannacht toevallig carnaval zijn. Hij heeft een masker nodig! Vlug! De uitbater van de lokale feestwinkel heeft enkel nog een maagdelijk wit, eirond masker over. En zo duikt Charlie anoniem de feestnacht in, zijn hoofd vol met dromen en muizenissen.

Renaud Dillies is het zoveelste geslaagde exportproduct van de Doornikse stripacademie. Hij hoefde het niet ver te zoeken om zijn Charlie in te vullen. Als kind dacht hij al dat helicopters een soort molens waren en dat de wolken gemaakt waren van bloem. Deze kinderlijke verwondering draagt hij nog altijd mee doorheen de volledige strip. De plot over eenzaamheid en escapisme laat zich dan ook lezen als een voorleesboek voor peuters. Maar daarnaast zijn er nog die goed gekozen woorden en die rake tekeningen. En zo wordt Dromen & Muizenissen het ideale voorleesboek voor volwassenen.

> WOUTER PORTEMAN — oktober 2011