Bibliografie van Jonas Geirnaert
• Flatlife
• Guust: Gefeliciflaterd!
• Het Grote Kabouter Wesley Boek
HET KLEINE KABOUTER WESLEY BOEK 


Jonas Geirnaert • Borgerhoff & Lamberigts
320 p. (HC)
Guilty pleasure

Evi Hanssen met haar voorkeur voor groot geschapen mannen, de kokosnoten van Roos Van Acker of Lien Van de Kelder omdat ze Lien Van de Kelder is... De lezers van Humo bepalen wie hot is, het snoepje van het moment, het hypeverschijnsel die wekelijks wordt opgediend in de Uitlaat-rubriek. Maar Kabouter Wesley veroverde er ook Nederland bij, mede dankzij de filmpjes die uit de voor Humo getekende gags werden getekend en wekelijks in een seizoen van Man Bijt Hond te zien waren.

Jonas Geirnaert heeft nooit onder stoelen of banken gestoken dat het er nadrukkelijk slecht moest uitzien, ook de animatie. De tekenstijl doet ons denken aan een stripje uit het weekblad Robbedoes waarvan de vlag de lading wel dekte: De Slechtste Strip ter Wereld van Pévé. En dat was verdikke ook een absurd stripje dat je als lezer ofwel ferm haattte ofwel geniaal vond. Eigenlijk is Kabouter Wesley een belediging voor elke striptekenaar die geacht wordt mooi te moeten tekenen. Niet dat dit een must is om in Humo te publiceren evenwel. Geirnaert kwam er volledig mee weg en stampte zijn agressieve kabouter de geschiedenis in met verhaaltjes waarin niets en alles gebeurde. Klinkt het niet, dan botst het wel. En plots was het vat op. Ondanks het onnozele stijltje kroop er te veel tijd in een wekelijkse aflevering. Nieuwe projecten dienden zich aan (de felgesmaakte Basta-televisiereeks bijvoorbeeld), en tot slot kwam er een gebundelde uitgave die waanzinnig groot was.

Dat oversized album hebben we nooit gelezen, veel te onhandig. De kleine en verrassend dikke variant past wel op onze schoot. De grappen, de situatiehumor, de reacties en het taalgebruik zijn nog even aanstekelijk als de eerste keer toen we ze lazen. 't Is een foute strip, maar 't is voor velen een guilty pleasure. En plezierig is Kabouter Wesley beslist.

In tegenstelling tot de sticker met de boodschap "Heruitgave met wel 0 nieuwe avonturen!" vind je aan het einde toch een reeks gags die in de vorige uitgave niet werden opgenomen. Achteraf vulde Geirnaert nog een zakagenda met een gag voor elk astrologisch teken in de horoscoop. Dit is dus de ultieme editie van Kabouter Wesley. 't Heeft alleszins lang genoeg geduurd.

> DAVID STEENHUYSE — oktober 2011