Bibliografie van Romano Molenaar
• Batman: Detective Comics
• Guust: Gefeliciflaterd!
• J.Rom - Force of Gold
• Sparkle The Brain
• Storm - De Kronieken van Roodhaar
Bibliografie van Jorg de Vos
• Schaduwwerk
• Schaduwwerk
STORM 26
Dossiereditie: De Muiters van Anker


Romano Molenaar/Jorg de Vos + Jorg de Vos • Don Lawrence Collection
80 p. (HC)
Bonus

We moeten je geen foefjes wijsmaken, 't vak van een stripuitgever verloopt de laatste jaren niet van een leien dakje. Elke uitgave is een risico, elk succes is een verzekering. Inventief zijn om de waren aan de man of vrouw te krijgen, zou in principe een must moeten zijn, maar hierbij dringt zich steeds op: is er wel vraag naar? Na de resem verzamelboxen en integrales is alleszins die vraag al gecreëerd. Nu die nog naar artbooks. De dossiereditie van Storm 26 is er min of meer een van.

De uitvoering is gelijk aan de vorige dossieredities van de Storm-verhalen door Romano Molenaar en Jorg de Vos: een rijkelijk met illustraties besproeid achtergronddossier over het verhaal in kwestie, een vergelijkend overzicht van het storyboard, de potloodtekening en de ingekleurde versie van elke plaat van het verhaal en uiteindelijk ook nog eens het complete album. Een linnen rug geeft het een luxueus cachet. We kennen hopen luxes die voor het gemakkelijke geldgewin gaan, die dus significant duurder zijn, maar aan extra's amper iets te bieden hebben. Dan is 39,95 euro voor dit aanbod zeker een faire prijs. Dit dossieralbum is voluit uitpakken met info en vooral tekeningen.

Een uitgever zal heus geen publiek van duizenden kopers bereiken met een artbook dat we min of meer kunnen beschouwen als een bonusuitgave van een bepaalde reeks. 't Zullen veeleer verzamelaars zijn die dit er ook nog bij willen. Dat ze niet zomaar een in elkaar geflanst boekje krijgen met losweg bij elkaar gesprokkelde illustraties wekt vertrouwen. Bovendien zijn deze uitgaven met de grootste zorg uitgegeven.

Bij Dupuis verwachten we ons dit jaar nog aan een artbook van Largo Winch die er al eerder in het Frans verscheen en toen ook door Nederlandstaligen werd opgepikt. Bij Le Lombard staat een dik artbook met een hoop illustraties en schilderijen van Grzergorz Rosinski gepland. Van een Nederlandstalige versie geen spoor. Jammer, als er dan toch één tekenaar is voor wie we net wel veel interesse vermoeden bij een voldoende groot publiek, dan toch wel voor Rosinski.

By the way, bij de Franse uitgever Daniel Maghen verschenen in de voorbije jaren superdikkke artbooks met honderden illustraties van onder meer Laurent Vicomte, Cosey, Maurice Tillieux, André Juillard en Emmanuel Lepage. Allen aanraders die de artistieke kwaliteiten van de auteurs extra in de verf zetten.

> DAVID STEENHUYSE — september 2011