Bibliografie van Paul Renaud
• The Best of Paul Renaud
RED SONJA 7
Red Sonja in Beeld


Paul Renaud • Dark Dragon Books (Heroic Fantasy Collection)
56 p. (HC)
Bonus

We moeten je geen foefjes wijsmaken, 't vak van een stripuitgever verloopt de laatste jaren niet van een leien dakje. Elke uitgave is een risico, elk succes is een verzekering. Inventief zijn om de waren aan de man of vrouw te krijgen, zou in principe een must moeten zijn, maar hierbij dringt zich steeds op: is er wel vraag naar? Na de resem verzamelboxen en integrales is alleszins die vraag al gecreëerd. Nu die nog naar artbooks. Red Sonja in Beeld is er een van.

Over de fluwelen penseellijn van de vooral voor de Amerikaanse markt actieve Fransman Paul Renaud schreven we al lyrisch bij vorige albums van Red Sonja. Een enkele keer laat hij zich verleiden tot het tekenen van een kortverhaal en momenteel werkt hij aan een eigen stripproject. Prioritair is dat allerminst want als veelgevraagde cover artist verdient hij veel meer met het tekenen van covers voor comicreeksen.

Red Sonja ligt voor hem al een tijdje achter de rug. Voor Red Sonja in Beeld selecteerde hij speciaal voor Dark Dragon Books zijn beste werk. Naast de afgewerkte covers staat telkens de potloodversie. In beide gevallen zijn die likkebaardend mooi om er langer dan gewoonlijk bij een tekstloze afbeelding bij stil te staan. Renaud inkt en kleurt zijn illustraties zelf in. We hopen dat het hem alsnog lukt om een strip te publiceren en dan liefst met een heldin in de hoofdrol want hoe hij sierlijke, vrouwelijke curves laat dansen op het papier is van een onbeschrijflijke pracht. Aanvullend op de Red Sonja-galerij staan extra illustraties voor huidige comicreeksen. Qua definiëring van een artbook is dit wel een voorbeeld. Een volgend had er een met artwork van Minck Oosterveer moeten worden. Helaas besliste een motorongeluk daar anders over...

Een uitgever zal heus geen publiek van duizenden kopers bereiken met een artbook dat we min of meer kunnen beschouwen als een bonusuitgave van een bepaalde reeks. 't Zullen veeleer verzamelaars zijn die dit er ook nog bij willen. Dat ze niet zomaar een in elkaar geflanst boekje krijgen met losweg bij elkaar gesprokkelde illustraties wekt vertrouwen. Bovendien zijn deze uitgaven met de grootste zorg uitgegeven.

Bij Dupuis verwachten we ons dit jaar nog aan een artbook van Largo Winch die er al eerder in het Frans verscheen en toen ook door Nederlandstaligen werd opgepikt. Bij Le Lombard staat een dik artbook met een hoop illustraties en schilderijen van Grzergorz Rosinski gepland. Van een Nederlandstalige versie geen spoor. Jammer, als er dan toch één tekenaar is voor wie we net wel veel interesse vermoeden bij een voldoende groot publiek, dan toch wel voor Rosinski.

By the way, bij de Franse uitgever Daniel Maghen verschenen in de voorbije jaren superdikkke artbooks met honderden illustraties van onder meer Laurent Vicomte, Cosey, Maurice Tillieux, André Juillard en Emmanuel Lepage. Allen aanraders die de artistieke kwaliteiten van de auteurs extra in de verf zetten.

> DAVID STEENHUYSE — september 2011