Bibliografie van Patrice Buendia
• "Classic" Tanguy en Laverdure
• De Avonturen van Buck Danny
• Spiritus & Sancti
Bibliografie van Philippe Chanoinat
• Lola Bogota
• Spiritus & Sancti
THOMAS SILANE 4
Objectieven


Roberto Zaghi + Patrice Buendia/Philippe Chanoinat • Daedalus
48 p. (SC)
Een dagelijkse dosis Aranesp

Op de luchthaven wordt het bijzondere fototoestel van Thomas Silane gestolen. De knappe dievegge werd gelukkig vastgelegd op bewakingscameras. Wanneer zij het toestel tracht te helen bij een handelaar in oude fototoestellen ziet Silane zijn kans het terug te nemen. Enkele bodyguards met het nodige testosteron steken hier echter hardhandig een stokje voor. Het meisje, Stelnia Verninian blijkt het liefje te zijn van de godfather van de Russische maffia, Sergueï Melichev. Waarom steelt het meisje een camera als ze het bed deelt met een van de rijkste mannen ter wereld? De vragen stapelen zich op en de nieuwsgierige journalist bijt er zijn tanden op stuk, letterlijk dan! Ook de recherche werkt niet meteen mee zoals hij zou willen.

Net als in de vorige delen van Thomas Silane blijft de verdwijning van Silanes ouders een coherente verhaallijn die met horten en stoten afgewerkt wordt. Ook het fototoestel blijft zijn troeven verhaaltechnisch uitspelen. Zijn bijzondere eigenschappen geven het verhaal minder dan in eerdere delen een deus ex machinagevoel mee, maar de laatste plaat van het album mogen we gerust als bijzonder aandoenlijk omtitelen. Wat rest is een oerdegelijk en modern detectiveverhaal dat zich kan meten met het beste wat in dit genre momenteel op de markt beschikbaar is. Nergens stokt het verhaal, nergens is het geheel ongeloofwaardig. De inbreng van The Beauty and the Beast (Stelnia en Melichev) pompt dit vierde deel vol energie. We zijn benieuwd hoe het scenaristenduo dit verder gaat uitwerken.

Het tekenwerk van Objectieven valt voor rekening van Roberto Zaghi die Yves Lécossois opvolgt. Hij brengt het er meer dan behoorlijk vanaf. Zijn tekeningen hebben een pak meer scherpte en we krijgen meer mimiek in de gezichten van de personages. Anatomisch gaan we er dan wel weer een stuk op achteruit. De maffia krijgt blijkbaar dagelijks Aranesp (EPO). Schwarzenegger-lichamen met normale hoofden, het ziet er soms wat vreemd uit, maar past eigenlijk best met de agressieve ingesteldheid van de desbetreffende personages. Oh, mocht de lezer het nog niet doorhebben, we hebben er een nieuwe stripbabe bij. Stelnia Verninian is haar naam en zij rekent een dezer jaren vast en zeker wel eens op uw stem in de
stripvrouwen top 50.

Thomas Silane is zo'n kleine reeks, die met elk nieuw deel beter wordt. Met dit vierde deel wordt werkelijk bewezen dat de reeks zich kan meten met de groten.

> JACKY CORNELIS — september 2011