Bibliografie van Osamu Tezuka
• Astro Boy
• Ayako
• MW
• Ode aan Kirihito
BOEDDHA 1
Kapilavastoe


Osamu Tezuka • Uitgeverij L
400 p. (HC)
Laat je verlichten
'God van de manga' noemen ze hem, wegens zijn productiviteit en grote invloed. Maar Osamu Tezuka eerde liever dan zelf vereerd te worden. Op onnavolgbare wijze verstripte hij in acht kloeke delen het levensverhaal van Siddhartha Gautama, die na zijn Verlichting — en dit heeft voor een goed begrip niets met een oeroud, maar doeltreffend dieet te maken — beter bekend zou raken als Boeddha, stichter van 's werelds vreedzaamste godsdienst.

In Kapilavastoe doet Siddhartha nog nauwelijks mee. Tezuka neemt eerst zijn tijd om een aantal personages te introduceren en het verhaal te situeren in plaats en tijd om stilletjes aan naar de climax van dit eerste deel toe te groeien: de geboorte van het kindeke Boeddha in het kasteel van Kapilavastoe.

Boeddha is geen brave hagiografie, louter bedoeld om zieltjes te winnen. Tezuka wil in de eerst plaats een goed verhaal vertellen. De strip boeit van begin tot einde dankzij de knappe mix van humor, avontuur, fantasy, drama en uiteraard spiritualiteit. Hoewel de reeks historisch correct poogt te zijn en het leven van Boeddha beschrijft voor zover dit gekend is, laat Tezuka ook fictieve personages meedoen. Zo draait dit eerste deel vooral rond de paria Tatta, die over bovennatuurlijke gaven beschikt en de slaaf Chaprah, die er alles aan doet om ondanks het rigoureuze kastensysteem hoger op de sociale ladder te klimmen.

Hoewel Tezuka in andere reeksen aantoonde dat hij ook een realistische tekenstijl aankon, koos hij voor deze strip, die hij tussen 1974 en 1984 maakte, voor karikaturale tekeningen. Tezuka was duidelijk een fan van Disney, dat merk je vooral aan de dieren die in de strip voorkomen. Maar hij experimenteerde op een doordachte manier ook graag met kaderindelingen, waardoor er bij gevechten of achtervolgingen nog meer vaart in het verhaal zit.

Boeddha wordt dit jaar in acht landen (her)uitgebracht. Na de bij Standaard Uitgeverij geflopte kinderstrip Astro Boy, is het de tweede reeks van de in 1989 overleden Osamu Tezuka die in het Nederlands verschijnt. Bij Uitgeverij Xtra staat ook De Drie Adolfs op de planning van zodra alle tien delen van Gen Barrevoets in Hiroshima verschenen zijn. Maar dit is slechts een fractie van al wat Tezuka, arts van opleiding, ooit op papier gezet heeft. Bij zijn dood had hij meer dan 150.000 mangapagina's getekend. En tussendoor vond hij ook nog de tijd om 500 animatiefilmpjes te maken. Welke verlichte geest doet beter?
> JEROEN FRAN├žOIS — september 2006