IKIGAMI 2
De Nacht voor het vertrek naar het Front


Motoro Mase • Kana (Big Kana)
224 p. (SC)
Kroniek van een aangekondigde dood

Wat zou jij doen als je nog 24 uur te leven hebt? Bij ons is dit goed voor een half uurtje perfect cafégeleuter, maar in Japan is deze vraag bittere ernst. Om de Welvaartsvrijstaat te garanderen en de jonge Japanners de waarde van het leven te doen appreciëren, krijgt elk kind er op zijn eerste schooldag een speciale vaccinatie. In één op de duizend injecties zit een nanocapsule die op een welbepaald tijdstip tussen zijn achttiende en vierentwintigste levensjaar explodeert. Gelukkig is men er nog zo humaan om 24 uur vóór iemand sterft diens eigen dood aan te kondigen via een persoonlijk aan huis gebracht stervensbericht, een Ikigami.

De jonge Fujimoto heeft een van de hardste jobs ter wereld. Hij is zo'n Ikigami-bezorger. Volgens zijn vriendin is daar niets mee want hij dient tenslotte zijn land, maar het is voor het jonge koppel mentaal heel moeilijk om dragen. Terwijl we op de achtergrond langzaam mee volwassen worden met Fujimoto en we de kleine machinaties van dit perfide systeem beter leren kennen, draait het in de Ikigami-reeks toch voornamelijk om de ontvangers van het doodsbericht. Deze keer zijn dat de vele te tolerante vriendin van een aan drugs verslaafde jonge filmregisseur die op de rand staat van zijn doorbraak en een klunzige kerel die al twaalf stielen en dertien ongelukken achter de rug heeft.

Het concept van Ikigami is schitterend en gruwelijk tegelijk in al zijn eenvoud. 1001 mogelijke karakters, 1001 mogelijke emoties,... de verhaallijnen zijn schier eindeloos. Tekenaar en scenarist Motoro Mase is vooreerst een begenadigd schrijver. Hij bouwt zijn Ikigami-verhaaltjes steevast op volgens de regels van het kortverhaal, dus altijd met een verrassend einde. Ook grafisch stuwt hij zijn tekeningen naar dit hoogtepunt. Zo evolueren zijn realistische mangatekeningen in de stijl van Monster-tekenaar Naoki Urasawa naar paginagrote emotionele close-ups vanuit alle mogelijke camerastandpunten. In die gezichtsexplosies toont Mate zich echt een begenadigd tekenaar.

Ikigami is zowel grafisch als scenariotechnisch een van de betere manga's van het moment. Laat de volgende deeltjes maar komen!

> WOUTER PORTEMAN — augustus 2011