Bibliografie van Georges Bess
• De Blanke Lama
• Hannibal Vijf
• Juan Solo
• Pema Ling
DE VAMPIER VAN BENARES 1
De Nachtbeesten


Georges Bess • GlĂ©nat (Grafica)
48 p. (HC)
Horror in Benares

In onze bespreking van Pema Ling 1 noemden we Georges Bess "de peetvader van de oosters-mystieke strip". Toen gold dat als een aanbeveling voor zijn comeback. Helaas ging Dupuis niet verder mee in het avontuur en stopte de reeks na vijf delen, net op de helft van het aantal voorziene delen. In afwachting van een eventuele doorstart bij een andere uitgeverij stortte een ontgoochelde Bess zich op een nieuw project om stoom af te laten. In 2010, een jaar na het laatst verschenen deel van Pema Ling, trok de Franse tekenaar, die in de Balearen woont, op reis naar Indië, een land dat 'm altijd al heeft gefascineerd. Hij nam er talloze foto's. Deze kwamen van pas voor De Vampier van Benares.

Het scenario is gebaseerd op een verhaal dat Bess tien jaar geleden al hoorde. Het kan een uitleg geven over de oorsprong van de armoede in de wereld want de trilogie gaat gedeeltelijk over vampiers die zich voeden met ziekte en armoede. Daar in Indië kunnen ze natuurlijk hun buikje vol smullen. Wat wij vooral onthouden uit het eerste deel is een rondzwervende mens, een Engelse junkie, die je geen mens meer kan noemen. Hij verscheurt apen en gooit zich ook op mensen. Hij wordt de Vampier van Benares genoemd en wordt snel gevat door de politie. Ondertussen is de Brit Mircea op zoek naar de bevriende fotograaf Deepak die plotseling verdween in Benares, de heiligste plek ter wereld voor hindoes en de oudste nog bewoonde stad. Hij ontmoet er Babeloo, een jongetje dat hem rondgidst, en wordt herenigd met zijn vriendin Anji en haar collega Gopal die met Deepak hebben samengewerkt. Ze proberen samen op het spoor te komen van Deepak. Een terroristische aanslag op het hotel waar de fotograaf verbleef, veroorzaakt onrust. Da's nog het minste van wat hen verder te wachten staat.

Oplettende lezers zullen zich ondergedompeld weten in eenzelfde sfeertje als de tweede cyclus van Het Land van Langvergeten, maar dan met meer horror. Grafisch is deze Bess zoals gewoonlijk: een losse realistische stijl met voornamelijk aardetinten voor de inkleuring.

Deel 2 en 3 verschijnen met slechts een paar maanden interval. De trilogie zou nog vóór het jaareinde voltooid worden.

> DAVID STEENHUYSE — augustus 2011